• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ψαλίδι» στα επιδόματα που παίρνουν μετανάστες στη χώρα μας – Τι ψηφίστηκε στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ψαλίδι» στα επιδόματα που παίρνουν μετανάστες στη χώρα μας – Τι ψηφίστηκε στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Εδώ και μέρες είχε προαναγγελθεί το συγκεκριμένο μέτρο από κυβερνητικά πρόσωπα.

Για την επίτευξη του στόχου της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών η βουλή ψήφισε τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας σε πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο. Να δούμε όμως τι σημαίνει αυτό πρακτικά, ποια επιδόματα κόβονται ποια μένουν.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης που ψηφίστηκε στις 5 Μαρτίου μπαίνει τέλος στις παροχές σε χρήματα και σε είδος, 30 ημέρες μετά την παροχή ασύλου.

Μέχρι σήμερα περίπου 15.000 άτομα έπαιρναν επιδόματα από 90 έως 550 ευρώ ανάλογα με το σπίτι που εμμέναν και το μέγεθος της οικογένειάς τους.

Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό διαθέτει ΑΜΚΑ, φορολογικό μητρώο, ενώ πολλοί είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, δηλαδή έχουν ήδη ένσημα, άρα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Τα ποσά είναι προκλητικά μεγάλα αν σκεφτεί κανείς πως ο καθαρός κατώτατος μισθός που παίρνει ένας Έλληνας φορολογούμενος κυμαίνεται περί τα 550 ευρώ.

Επιπλέον, όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Star, όσο έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα σε προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αλλά και στα κοινωνικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, όπως επίδομα παιδιού, στέγασης ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα άκρως αποτρεπτικό μέτρο που «δένει» τα χέρια σε όσους παρουσιάζουν την Ελλάδα ως…«παράδεισο των απανταχού μεταναστών».

Οι εποχές αυτές τελείωσαν και όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό τονίζεται πλέον σε όλες τις δυνατές διαστάσεις:

(Με πληροφορίες από Star – φωτο:eurokinissi)