Προωθούν την ιδιωτικοποίηση (και) των ΕΛΠΕ!

Στον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης μπαίνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια,

στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κινηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα των μνημονιακών υποχρεώσεων που προβλέπει έναρξη των διαδικασιών εντός του μήνα. Χθες στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο άνοιξαν και οι οικονομικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεύχη του διαγωνισμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο και απομένει η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και της Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία δεν αποκλείεται να κλείσει ακόμη και σήμερα, προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες. Οι δύο πλευρές, θα είναι οι πωλητές του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων και θα διατηρήσουν από 15% έκαστος.

Σήμερα, ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το δημόσιο το 35,5%. Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία με απανωτά ρεκόρ κερδοφορίας και με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που ανεβάζει σε δυσθεώρητα επίπεδα την αποτίμησή του. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δυσκολεύει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για να «χτυπήσει» το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ μαζί με το μάνατζμεντ.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων τότε, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, (Εθνική Τράπεζα, Goldman Sachs), θα ξεκινήσουν την βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην διεθνή αγορά.

(newmoney)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί