Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι – Γιατί «τρέχουν» να μειώσουν τις τιμές

Παρά το γεγονός ότι το 2018 θα είναι μια ακόμη καλή τουριστική περίοδος, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ένας έντονος και απολύτως δικαιολογημένος προβληματισμός,

καθώς οι κρατήσεις στην υψηλή περίοδο για τα ελληνικά ξενοδοχεία, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση. Παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνεται ο Ιούνιος, στους μεγαλύτερους ελληνικούς προορισμού, υπάρχουν σημαντικά κενά, για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ και η πορεία των κρατήσεων που μπαίνουν στα συστήματα, δεν δικαολογούν αισιοδοξία ότι τα κενά θα καλυφθούν.

Και όσο κι αν οι κορυφαίοι tour operators, έχοντας σημαντικές συμφωνίες με το υπουργείο Τουρισμού, που βοηθούν καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στην έντονη ανοδική πορεία του ελληνικού Τουρισμού, «σπρώχνουν» κόσμο στην Ελλάδα, οι δυτικοευρωπαίοι πελάτες προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα 5στερο στην Τουρκία ή την Αίγυπτο, με πολύ λιγότερα χρήματα.

Η αύξηση των τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων, σαν αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού, η επανάκαμψη στην αγορά της Τουρκίας, αλλά και της Αιγύπτου με μειωμένες και εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και η κακή πορεία των κρατήσεων στην ρωσική αγορά για την Ελλάδα, είναι οι τρεις κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην προβληματική αυτή εικόνα. Και βέβαια στην εξέλιξη αυτή, το «χεράκι» τους έχουν βάλει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (σ.σ. βλέπε Airbnb) και η παραξενοδοχία, για τις οποίες Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ΠΟΞ, κάνουν συνέχεια παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με πενιχρά αποτελέσματα, αλλά και το Μουντιάλ, η λήξη του οποίου θα δώσει μια ώθηση στις κρατήσεις last minute.

Και τώρα τι; Τώρα η μοναδική λύση, είναι η επανάληψη της … «πεπατημένης». Δηλαδή, προσφορές και εκπτώσεις από τους ξενοδόχους, που ήδη έχουν ξεκινήσει, σε όλους ανεξαιρέτως τους προορισμούς, καθώς κάθε ημέρα που περνάει με άδειο δωμάτιο, δεν … γυρίζει πίσω. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος,

«Όταν έχεις ξεπεράσει τις 20 Ιουνίου, για να ισοσκελιστεί αυτή η υστέρηση κρατήσεων υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η διόρθωση τιμών των δωματίων από τους ξενοδόχους». Οι εκπτώσεις και οι προσφορές, για τις οποίες πίεσαν και οι tour operators, θα οδηγήσουν σε νέα προβλήματα τα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ ειδικά στη Ρωσία, τα πράγματα εμφανίζονται ακόμη πιο δύσκολα, και ήδη γίνοται συζητήσεις για σημαντική μείωση πτήσεων, αφού υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά αποτελέσματα των tour operators.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ενώ μέχρι τις αρχές Μαϊου, η Ελλάδα εμφάνιζε, σε κορυφαία πλατφόρμα κρατήσεων, αύξηση εσόδων 18% και κρατήσεων 16%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, από την περίοδο εκείνη μέχρι και σήμερα υπάρχει μεγάλη μείωση των κρατήσεων σε όλους τους προορισμούς. Μάλιστα στο τελευταίο τήμερο, η Ελλάδα εμφανίζει μείωση κρατήσεων 16%…

Και βέβαια η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα όσους προειδοποιούσαν ότι το 2019 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό.

Από money-tourism

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu