• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προβλέψεις για απώλειες 9,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό για την Ελλάδα

Προβλέψεις για απώλειες 9,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό για την Ελλάδα

Αρκετά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ραφαέλ Σβάρτσμαν, αντιπρόεδρου της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών) για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Μιλώντας το βράδυ στην ΕΡΤ και την εκπομπη «Δέκα», ο αντιπρόεδρος της IATA ανέφερε πως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις αερομεταφορές, θα φέρουν στην Ελλάδα απώλειες 230.000 θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ εκτίμησε πως οι ζημιές θα φτάσουν τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι θα μειωθεί η κίνηση μέσω των αερομεταφορών, κατά 52% , κάτι που μεταφράζεται σε 26 εκατ. λιγότερους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα. Θα χαθούν περίπου 230.000 θέσεις εργασίας και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα φθάσουν στα 9,2 δισ ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σβάρτσμαν στην Κρατική τηλεόραση.
Κρίνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για το άνοιγμα του τουρισμού, ο αντιπρόεδρος της IATA είπε πως υπάρχει μία σχετική ικανοποίηση, όμως οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις των επιβατών τους άφησαν δυσαρεστημένους.

«Από την μία πλευρά έχουμε ένα καλό σχέδιο που αφορά στις οδηγίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Υπάρχει ένα καλό πλαίσιο. Εάν όμως δούμε την πρόταση για τις αποζημιώσεις των επιβατών προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Εχουμε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή έλλειψη σε μετρητά στον τομέα των αερομεταφορών.

Προτείναμε να υπάρχει μία μεγαλύτερη επέκταση του χρόνου των αποζημιώσεων, προφανώς με vouchers. Αλλά να δοθούν οι αποζημιώσεις. Τελικά η Κομισιόν δεν επανήλθε με μία πρόταση που θα βελτιώσει κάπως την κατάσταση αλλά αντίθετα μπορώ να πω ότι με την εισήγησή της περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα», ήταν το σχόλιό του, τονίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Κίνδυνος να χαθούν 6,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στις αερομεταφορές
Στη συνέχεια ο κ. Σβάρτσμαν αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν στην επανεκκίνηση των αερομεταφορών, λέγοντας πως αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανταγωνισμού, τότε κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη.

«Οι κίνδυνοι είναι αρκετά μεγάλοι. Εάν δεν μπορέσει ο τομέας των αερομεταφορών να κάνει μία επανεκκίνηση σε σταθερό πλαίσιο, με συνθήκες ανταγωνισμού, ο κλάδος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με 6,7 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Εχουμε υπολογίσει ότι μία απώλεια θέσης εργασίας στις αερομεταφορές επηρεάζει ακόμα 24 θέσεις εργασίας σε σχετικούς κλάδους.

Μπορείτε να φανταστείτε τον μεγάλο αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν», ήταν το σχόλιό του.

(iefimerida – φωτο:pexels)