Πρωτοβουλία Κύπρου και Ιρλανδίας για τη Μπλε Ανάπτυξη

Την ολοκλήρωση της πρώτης «Πρωτοβουλίας Κύπρου και Ιρλανδίας για τη Μπλε Ανάπτυξη», που έλαβε χώρα στις δυο χώρες, ανακοίνωσε η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μετά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney, στην Κύπρο, τον Ιούνιο του 2018, συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη πως η συνεργασία των δυο χωρών, ως δυο νησιωτικών κρατών, πρέπει να ενισχυθεί στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα.

Κατά τον πρώτο χρόνο της πρωτοβουλίας έγιναν ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές επισκέψεις μεταξύ του Πανεπιστημίου του Κορκ στην Ιρλανδία και του Κέντρου Μελετών και `Έρευνας ΑΚΤΗ με έδρα την Κύπρο και τώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο νησιωτικών κρατών μέσω της ανάπτυξης Μνημονίων Κατανόησης για συνεργασίας στον ακαδημαϊκό τομέα, στην έρευνα, σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών και βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Πρέσβειρα της Ιρλανδίας στη Λευκωσία Deirdre Ní Fhallúin, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κορκ και ομάδα από το ερευνητικό κέντρο AKTi

«Παρά την γεωγραφική απόσταση μεταξύ μας, η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν πολλά κοινά και απολαμβάνουν εξαίρετων δεσμών σε διάφορα επίπεδα», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Μαζί με τους Ιρλανδούς εταίρους μας, πρόσθεσε, «είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, με καινοτόμους τρόπους προς όφελος των λαών μας, των οικονομιών μας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, σημαντικό μέρος του οποίου αποτελούν οι θάλασσες που περιβάλλουν τα νησιά μας».

Η πρωτοβουλία Μπλε Ανάπτυξης Κύπρου – Ιρλανδίας, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αποτελεί καλό παράδειγμα της καινοτόμου συνεργασίας που επιθυμούμε και ως αποτέλεσμα είναι με χαρά που την ενθαρρύνουμε και την υποστηρίζουμε».

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Ιρλανσίας ανέφερε ότι «στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου σε δύο βασικούς τομείς, το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανώτερη εκπαίδευση».

Ως δύο νησιά στις αντίθετες πλευρές τις Ευρώπης, η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν πολλά να μάθουν η μία από την άλλη, μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, το έργο είναι υποβοηθητικό του ρόλου που διαδραματίζουν το Ιρλανδικό Θαλάσσιο Ινστιτούτο και “SmartBay Ireland” και το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας στη Λάρνακα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του AKTH Ξένια Λοϊζίδου, είπε ότι οι νησιωτικές χώρες μας, Ιρλανδία και Κύπρος έχουν πολλά κοινά, όπως οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι και ένα εύθραυστο περιβάλλον. «Ο μόνος τρόπος προς τα μπρος είναι η βιωσιμότητα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία και η δικτύωση μας κάνουν πιο δυνατούς και ανθεκτικούς για να προστατεύσουμε τα νησιά μας, να αναπτυχθούμε δια μέσου του μπλε πλαισίου ανάπτυξης».

Από ΚΥΠΕ, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...