Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου μετατέθηκε η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 για αύριο, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.
Δηλαδή η παραπάνω ημέρα θεωρείται από τον νόμο ημέρες υποχρεωτική αργία. Συνεπώς κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα.
Εάν κατά την ημέρα αυτή δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα πάρουν το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Για τους μισθωτούς, αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, που θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά ισχύουν οι παρακάτω περιπτώσεις:
- Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.
- Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.
Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, αφού αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές
enikonomia – freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έλαμψε για μία ακόμη φορά η πριγκίπισσα Κέιτ στην πασχαλινή λειτουργία στο Ουίνδσορ (Vid)
- Το σχέδιο που έλαβαν ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα – Τι φέρεται να προβλέπει
- Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν drone στη Σαουδική Αραβία
- Η Αυστραλία φέρεται να έχει εξασφαλίσει προμήθειες καυσίμων “για αρκετά” μετά τον Μάιο
- Ποιο ελληνικό νησί βάζουν στην κορυφή διεθνή μέσα για ανέμελες διακοπές στην Ευρώπη
- Μαρούσι: Γυναίκα έπεσε δύο φορές από τον 4ο όροφο! Συνελήφθη ο σύζυγός της
- Ιράν προς Τραμπ: Η επίθεση σε πολιτικούς στόχους ισοδυναμεί με “εγκλήματα πολέμου”
- Σοβαρό επεισόδιο με Ουκρανό «πρόσφυγα» στη Γερμανία, vid
- Το Ιράν λέει πως το στενό του Χορμούζ δεν θα ανοίξει και πάλι, αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις
- Κ. Τσουκαλάς: «Βαρίδι για τη χώρα ο Κ. Μητσοτάκης – Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα εκλογές»









