Προσοχή με τις φορολογικές! Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής, όχι η καταβολή φόρου

Λίγο πριν ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών μπήκε στο χορό των παρατάσεων του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η παράταση αφορά μόνο την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 1,6 εκατ. Ε1 σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες τα αιτήματα παράτασης της προθεσμίας έπεφταν βροχή στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που άλλαξε φέτος, είναι ο χρόνος εντός του οποίου η ΑΑΔΕ προχωρά στην πίστωση των επιστροφών φόρου στους δικαιούχους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την υποβολή της δήλωσής τους στο βαθμό όπου δεν έχουν βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει σε σύνολο 313.817 ΑΦΜ φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή ήδη έχουν πιστωθεί 39,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 174.516 φορολογουμένων. Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 19 Μαϊου για δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 10 έως 17 Μαϊου και η επόμενη αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με «πλαστικό» χρήμα θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

(newsbeast – eurokinissi photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί