Πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Όχι εκλογές πριν τη λήξη του μνημονίου»

Την έντονη αντίδρασή του στη νέα εκλογολογία εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5fm»,

ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε τι στην ώρα του κι ο κολιός τον Αύγουστο».

 

«Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μάτωσαν, πάρα πολλοί καταστράφηκαν, όσοι βγήκαμε όρθιοι από την οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραυστη ισορροπία που βρισκόμαστε» τόνισε ο κ. Μίχαλος και προσέθεσε:

«Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που πάσχιζαν να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής μνημονίων, σήμερα που ήρθε η ώρα της εξόδου αμφισβητούν, τορπιλίζουν και ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στη συνέντευξή του, υποστήριξε επίσης ότι «αργά αλλά σταθερά η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» και σημείωσε: «Το βλέπουμε εδώ και ένα εξάμηνο. Έχω επισημάνει και τους δείκτες που προκύπτουν όχι μόνο από στοιχεία ελληνικών οργανώσεων και στατιστικών υπηρεσιών, αλλά και από τις ανάλογες διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει σταθεροποίηση σε μακροοικονομικό επίπεδο. Υπάρχει ένας χρόνος μετάβασης στη μικροοικονομία, στην καθημερινότητα, περίπου 12-18 μηνών. Υπάρχει εδώ και ένα εξάμηνο σταθεροποίηση, το βλέπουμε στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, της προστιθέμενης αξίας που χρειάζεται το ΑΕΠ για τους αναπτυξιακούς στόχους, της βιομηχανική παραγωγή, του PMI που προσμετρά την δυναμική της βιομηχανίας και έχει επανέλθει σε επίπεδα του Απριλίου 2008».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «το τελευταίο εννεάμηνο υπάρχει συνεχόμενη αύξηση ανά μήνα της απασχόλησης στη βιομηχανία. Αυτές δεν είναι θέσεις part-time, είναι πλήρους απασχόλησης, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας», ενώ αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού ο κ. Μίχαλος τον χαρακτήρισε «βαριά βιομηχανία της χώρας».

 

Όσον αφορά στη μετά μνημονίου εποχή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι «μετά τις 21 Αυγούστου που εξερχόμαστε από την οκτάχρονη και πλέον μνημονιακή επιτροπεία, δεν πρέπει να βιαστούμε» και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να πούμε οπωσδήποτε κάποιες σκληρές αλήθειες, οπωσδήποτε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει πραγματικά να γίνουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης. Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής Έλληνας ή ξένος ακριβώς τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο».

 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόνισε ότι «προέχει για όλα αυτά να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και τέσσερα χρόνια το περιγράφω ως το τρίπτυχο Σύνεση-Συναίνεση-Συνεργασία. Εάν δεν συναισθανθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι βιώνουμε ίσως τη βαθύτερη εθνική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ότι χρειάζονται εθνικά κριτήρια, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αλλαγές στην κυβέρνηση κάθε δύο χρόνια και δεν θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας».

 

Για το αίτημα περί διενέργειας πρόωρων εκλογών, που επανήλθε από κόμματα της αντιπολίτευσης, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε τι στην ώρα του κι ο κολιός τον Αύγουστο. Εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί ότι ο επαγγελματίας και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι κάποιας μορφής πειραματόζωο, φοβάμαι ότι πλανάται πλάνην οικτράν».

 

Τέλος, ο κ. Μίχαλος στη συνέντευξή του χαρακτήρισε «πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν από την απαρχή αυτής της οικονομικής, εθνικής τραγωδίας το 2010, πάσχιζαν τότε να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής των μνημονίων και σήμερα, που ήρθε πλέον η ώρα της εξόδου με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή των δανειστών, αμφισβητούν, τορπιλίζουν, ενώ ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές προ της λήξης του μνημονίου, που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί