Πράσινο φως για τη νέα μεγάλη επένδυση της Μυτιληναίος

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW,

στη θέση Άγιος Νικόλαος, του Δήμου Δίστομου – Αράχοβας – Αντίκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων». Όπως έχει ήδη κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Mυτιληναίος, πρόκειται για επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Την κατασκευή θα αναλάβει ο τομέας Έργων EPC – METKA του ομίλου, που έχει αναλάβει δεκάδες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ίδιας τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Λόγω της υψηλής απόδοσής του και των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας των υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ο σταθμός θα έχει χαμηλότερο κόστος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα κάτι που θα τον τοποθετεί πρώτο στην σειρά ένταξης στην αγορά.

Σημειώνεται ακόμη ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται νέοι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου ισχύος 50 γιγαβάτ, καθώς το μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα που θα συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες υψηλής δυναμικότητας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην έδρα της, στις 25 Ιουλίου 2018, η οποία συνεχίστηκε στις 26 και 27 Ιουλίου 2018, αποφάσισε τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- Όμιλος Επιχειρήσεων» η οποία έχει διάρκεια 35 έτη.

Ο κάτοχος της άδειας, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση του παρακάτω ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος με στόχο την λειτουργία της μονάδας του συνδυασμένου κύκλου την 01.01.2022.

Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες
από την έκδοση της άδειας παραγωγής
Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές
διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και
διασύνδεσης
Έναρξη λειτουργίας: αρχές του 2022
Το τεχνικό ελάχιστο της μονάδας, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 665 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών ενώ σε ο κάτοχος της άδειας θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία της για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, είτε με την καύση πετρελαίου ντήζελ είτε με την αποθήκευση φυσικού αερίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί