Που θα καταλήξουν οι εργαζόμενοι των μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν;

Η προϋπηρεσία των εργαζομένων στις μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν

θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο στον νέο ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε απολύσεις μετά την εξαετία εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης.

Διευκρίνισε δε ότι  το σύνολο των εργαζομένων εκτός ορισμένων διοικητικών, στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που τίθενται στη διαδικασία απόλυσης θα μεταφερθούν στις θυγατρικές που θα συσταθούν και στον νέο ιδιοκτήτη που θα προκύψει από τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη μεταφορά θα εξαιρεθούν μόνο ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι ενώ επανέλαβε ότι το εργασιακό πλαίσιο είναι πλήρως διασφαλισμένο, με την προσθήκη στον νόμο ρήτρας που προβλέπει ότι η προϋπηρεσία στη ΔΕΗ αναγνωρίζεται από τη νέα ιδιοκτησία.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης (μετά την πρώτη εξαετία, διάστημα κατά το οποίο δεν θα επιτρέπονται απολύσεις) θα είναι αυξημένες αφενός λόγω προϋπηρεσίας και αφετέρου επειδή στον ιδιωτικό τομέα δεν ισχύει το πλαφόν του δημοσίου. Αρα, θα υπάρχει ισχυρό αντικίνητρο για απολύσεις.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε την πρόσκληση προς την Ελληνική Βιομηχανία να εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στις λιγνιτικές μονάδες που τίθενται προς πώληση τονίζοντας ότι τα οποία ειδικά τιμολόγια ισχύουν σήμερα δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής.

Επιπλέον, όπως είπε, με την ιδιοκτησία της μονάδας η βιομηχανία θα έχει σταθερό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος.

Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς των μονάδων θα δημοσιευθεί έως τις 31 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει ένας μήνας κατά τον οποίον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις οι πιστωτές της ΔΕΗ. Στόχος είναι να έχει υπογραφεί συμφωνία πώλησης έως τις 17 Οκτωβρίου.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί