Πολλά τα «αγκάθια» της μεταμνημονιακής εποχής

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την λεγόμενη «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

Η έξοδος που έχει διαφημιστεί όσο τίποτα άλλο όμως, δεν χαίρει ευρείας αποδοχής. Οι πολίτες της χώρας νιώθουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στην καθημερινότητά τους, ενώ τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου θεωρούν ότι η «καθαρή» έξοδος δεν είναι…καθαρή.

Αν και ο ξένος τύπος γενικά μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και για το έργο που έχει επιτελέσει, υπάρχουν μερικά δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι όσο κολακευτικά είναι άλλα.

Διαβάζουμε στην naftemporiki:

Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, αλλά η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και η Ελλάδα έχει μίλια μπροστά πριν επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεραίνει δημοσίευμα του Economist.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι κρατικές δαπάνες παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένες και η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει εξαιρετικά φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους –πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022- που μόνο πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν επιτύχει τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα, οι πιστωτές θα εποπτεύουν κάθε τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για χρόνια ύφεσης και στασιμότητας που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Ο Economist παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, σε πραγματικούς όρους, το ΑΕΠ και οι επενδύσεις βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι. Οι μισθοί έχουν καταρρεύσει και οι φόροι έχουν αυξηθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες καταρτισμένων νέων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, για μια καλύτερη ζωή.

Συμπέρασμα

Οι μισθοί έχουν πέσει, ενώ οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Η ανεργία καλπάζει στους νέους και πολλές χιλιάδες Έλληνες με πτυχία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Επίσης οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και μεγάλοι, με αποτέλεσμα η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας να μην είναι όσο φωτεινή θα θέλανε όλοι οι Έλληνες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί