• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους από τον Ιούνιο

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους από τον Ιούνιο

Αύξηση στις επικουρικές συντάξεις θα δουν περίπου 250.000 συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου.

Την επανόρθωση περίπου 250.000 επικουρικών συντάξεων, οι οποίες είχαν περικοπεί με τον νόμο Κατρούγκαλο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η επανόρθωση θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου, μέσω της προβλεπόμενης αύξησης του ποσού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης.


Οι επίμαχες αυξήσεις αφορούν όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ζητώντας από το κράτος την επαναφορά των συντάξεων στα πρότερα επίπεδα.

«Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι μικτά 99,57 ευρώ τον μήνα, ενώ τα αναδρομικά αυτών των αυξήσεων, που προέκυψαν από την 1 Οκτωβρίου 2019, όταν αποφασίστηκε από το ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, θα καταβληθούν με εφάπαξ πληρωμή το συντομότερο δυνατόν και, σίγουρα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020» επεσήμανε το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του.

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν από τον επόμενο μήνα (σ.σ. 2 Ιουνίου) το πλήρες ποσό της σύνταξής τους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλο.

Παράλληλα, έως τον Οκτώβριο, θα λάβουν εφάπαξ το ποσό που «έχασαν» λόγω των περικοπών, για το διάστημα Οκτωβρίου 2019 – Μαΐου 2020.

«Με συνέπεια και σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνησή μας υλοποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 και τις ευεργετικές αλλαγές που φέρνει στους συνταξιούχους» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Και πρόσθεσε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διορθώνουμε την αντισυνταγματική περικοπή -σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας- των επικουρικών συντάξεων, που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ και, από τις 2 Ιουνίου, επαναφέρουμε το ύψος των συντάξεων στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα σε περίπου 250.000 συνταξιούχους».

«Το εγχείρημα της πληρωμής τους εν μέσω πανδημίας ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο, γι’ αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση και το προσωπικό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που το έφεραν εις πέρας» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.

(sputniknews – φωτο:pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •