Ποιοι πληρώνουν τoν επανυπολογισμό συντάξεων – Ποιοι θα δουν μειώσεις

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, βρίσκονται κάτω από την δαμόκλειο σπάθη των περικοπών, που θα προκύψει από το μεγάλο θέμα του επανυπολογισμού.

Ουσιαστικά, ο νόμος Κατρούγκαλου, ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει το ΣτΕ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε όλη του τη μορφή.. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση περίπου 1,8 δις ευρώ από τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Απώλειες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι συνταξιούχοι θα χάσουν από 120 έως και 350 ευρώ. Πρόκεται για το 65% των συνταξιούχων (1,2, εκατ. από 2,6 εκατ.). Στον αντίποδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπολογίζει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αναπροσαρμογής, ως εξής:

Το 20% – 25% των συνταξιούχων, θα έχει αμετάβλητη σύνταξη

Το 25% των συνταξιούχων, θα έχει κάποιες μειώσεις ( από 01/01/2019 ) από 2%-18%

Το 20% συνταξιούχων, θα έχει αύξηση σε βάθος πενταετίας

Επιπλέον, καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό θα ληφθεί υπόψη στην προσωπική διαφορά, ώστε η μείωση συντάξεων να μην ξεπεράσει το πλαφόν του 18%.

Ποιοι θα επηρεαστούν:

Συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ.

Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%.

Συνταξιούχοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους.

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά και

Συνταξιούχοι ΙΚΑ, των οποίων η σύνταξή έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

Βήμα προς βήμα περικοπές

Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά στις κύριες συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Από τη διαδικασία αναπροσαρμογής, εξαιρούνται ο ΟΓΑ και οι συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφορά τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση έως τις 12 Μαϊου του 2016. Δηλαδή, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Οι συντάξεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί