Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα ακόμα αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα προς τα εμπρός για γρήγορη, δίκαιη και ποιοτική δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη θα ολοκληρωθεί με τον Κώδικα Επίλυσης Διαφορών που θα εισαχθεί στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2026».
Νωρίτερα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυρίως επειδή προέβλεπεται τις εξής αλλαγές:
- Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να διώχνει άμεσα τον ενοικιαστή όχι μόνο εάν καθυστερεί η καταβολή του μισθώματος αλλά και με τη λήξη του συμβολαίου ακόμα και εάν ο ενοικιαστής συνεχίσει να καταβάλλει κανονικά το ενοίκιο.
- Δεν θα απαιτείται πλέον ο ιδιοκτήτης να απευθύνεται στο δικαστήριο αλλά σε έναν απλό πιστοποιημένο δικηγόρο
Ειδικότερα:
Άρθρο 73: Διαδικασία έκδοσης διαταγής για την απόδοση της χρήσης μισθίου – Τροποποίηση άρθρου
637 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Κατά τις διατάξεις των άρθρων 638 έως 645, στις περιπτώσεις καθυστέρησης του μισθώματος από δυστροπία ή παρέλευσης του ορισμένου χρόνου διάρκειάς της, αν η έναρξη της μίσθωσης ή η λήξη της, αποδεικνύεται εγγράφως, και εφόσον έχει επιδοθεί έγγραφη όχληση με δικαστικό επιμελητή δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης, μπορεί να ζητηθεί η έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου. Η καταβολή των μισθωμάτων εντός του δεκαπενθήμερου, αποδεικνυόμενη εγγράφως, αποκλείει την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου, εκτός αν υπάρχει επανειλημμένη καθυστέρηση από δυστροπία. Επίδοση έγγραφης όχλησης απαιτείται μόνο την πρώτη φορά. Όσον αφορά στην έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου λόγω παρέλευσης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης, προϋπόθεση αποτελεί η επίδοση από τον εκμισθωτή εξώδικης πρόσκλησης απόδοσης του μισθίου, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την παρέλευσή του ή επί μισθώσεως που έχει καταστεί αορίστου χρόνου μετά τη λήξη της, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την επίδοση της διαταγής απόδοσης. Στην περίπτωση του τέταρτου εδαφίου, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να αρχίσει μετά την παρέλευση δύο (2) μηνών από την επίδοση της διαταγής στον μισθωτή.»
Άρθρο 74: Αρμόδιος για την έκδοση διαταγής για την απόδοση της χρήσης μισθίου – Τροποποίηση
άρθρου 638 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Αρμόδιος για την έκδοση της διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου είναι δικηγόρος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου της περιφέρειας του πρωτοδικείου του δικαστηρίου, στο οποίο δωσιδικεί η διαφορά. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν να οριστεί δικηγόρος του ως άνω συλλόγου, τη διαταγή απόδοσης εκδίδει δικηγόρος μέλος δικηγορικού συλλόγου της περιφέρειας του αντίστοιχου εφετείου.».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi