Πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την ενιαία τιμή βιβλίου

Την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,

τονίζοντας ότι με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζεται η προστασία της ελληνικής γλώσσας, η εγχώρια εκδοτική παραγωγή, ο εκδοτικός πλουραλισμός και η διατήρηση πολλών και διαφορετικών σημείων λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

Πρόκειται για «σημαντική νίκη της διαπραγμάτευσης για τον χώρο του πολιτισμού» αναφέρει, με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, «η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, που με νομοθετική ρύθμιση θα ισχύει στο εξής για όλες τις κατηγορίες βιβλίων».

Όπως σημειώνει, «η μερική κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, που έγινε το 2014 κατόπιν σύστασης της 1ης Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις σε σύσσωμο σχεδόν τον κόσμο του βιβλίου. Το τμήμα Πολιτισμού αλλά και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει τότε τις διαμαρτυρίες εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων, και μάλιστα διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχαν υποσχεθεί την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Η απορρύθμιση της αγοράς είχε βαριές συνέπειες κυρίως για τα μικρά βιβλιοπωλεία πολλά από τα οποία έκλεισαν μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, και προκάλεσε στρέβλωση της αγοράς αφού δημιούργησε συνθήκες ολιγοπωλίου.

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, πέτυχαν την επαναφορά του καθεστώτος προστασίας της τιμής του βιβλίου, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία της ελληνικής γλώσσας και της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής, τον εκδοτικό πλουραλισμό και τη διατήρηση πολλών και διαφορετικών σημείων λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, όπου συχνά το βιβλιοπωλείο αποτελεί και τον μοναδικό χώρο πολιτισμού και κυκλοφορίας των ιδεών».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επιτυχία αυτή της διαπραγματευτικής ομάδας. Ελπίζουμε η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου να γίνει το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και οραματικής πολιτικής για το βιβλίο και την ανάγνωση, που θα στηρίζει τους δημιουργούς και του επαγγελματίες του χώρου και θα μεριμνά για τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε όλη την κοινωνία».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί