Κάθε ελληνική οικογένεια πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 460 μερίδες φαγητού

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και μαζί του αναμένεται να έρθει νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε διάφορα τρόφιμα και εκτιμάται πως θα υπάρξει αύξηση ως και 45% στο ελαιόλαδο.

Παράλληλα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εντείνεται και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης τροφίμων.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, «Alpha τώρα», o επικοινωνιολόγος και ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας και συγγραφέας, Θάνος Μπελαλίδης, υποστήριξε πως το 30% της παγκόσμιας παραγωγής από το χωράφι καταλήγει στα σκουπίδια.

Κι αυτή η συμπεριφορά ανέφερε πως επιβαρύνει και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και το περιβάλλον. Αφενός στην Ελλάδα τόνισε πως μια μέση οικογένεια πετάει τρόφιμα αξίας χιλίων ευρώ κάθε χρόνο, αφετέρου ανέφερε πως παγκοσμίως το ποσό ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια! Σημείωσε, δε, πως τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται και πετιούνται, αντιστοιχούν στο 10% των αερίων θερμοκηπίου.

Σε ερώτηση του Σταύρου Μονεμβασιώτη για το πως μπορεί οι Έλληνες να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα εν μέσω ακρίβειας «και με άδειες τσέπες», ο κ. Μπελαλίδης, απάντησε: «Είναι αδιανόητο, δεν είναι;». Τόνισε, δε, πως στη χώρα μας πετιούνται ετησίως 460 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο από μια οικογένεια, ετησίως.

«Σκεφτείτε πως αυτές οι μερίδες αξίζουν χίλια ευρώ τον χρόνο. Πετάμε χίλια ευρώ στα σκουπίδια χωρίς να έχουμε συναίσθηση πως αυτά τα τρόφιμα μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα ή να μην τα αγοράσουμε καθόλου και να εξοικονομήσουμε τα χρήματα», δήλωσε και συνέχισε:

«Είμαστε μαθημένοι σε αυτό, όχι μόνο οι Έλληνες. Κάθε χρόνο σπαταλούνται τρόφιμα στον πλανήτη που αξίζουν 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια!».

(Newsbeast – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί