Καταρρέουν λόγω Τουρκίας οι τιμές των ελληνικών ψαριών

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές στα ψάρια της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (λαβράκι και τσιπούρα) και δη στις τιμές που πωλούν οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Globefish (σ.σ. το παράρτημα του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), οι τιμές στο λαβράκι, στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αισθητά μειωμένες τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2017. Ο λόγος οι υπερβολικές ποσότητες φθηνών τουρκικών ψαριών, όπως αναφέρεται σε σχετικό report.

Σύμφωνα με την Globefish, το ελληνικό λαβράκι βάρους 300-450 γραμμαρίων πωλείται στην ιταλική αγορά προς 4,30 ευρώ το κιλό, 0,70 ευρώ κάτω από την τιμή στην οποία πωλείτο τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι τιμές της τσιπούρας μειώθηκαν κατά 0,10 ευρώ την ίδια περίοδο. Εκτός από τους μεγάλους όγκους των τουρκικών εξαγωγών, η πίεση που καταγράφεται στις τιμές αποδίδεται στην εξασθενημένη τουρκική λίρα και στα υψηλά επίπεδα της ελληνικής παραγωγής.

Αναφορικά με τις αγορές που απορροφούν τα ψάρια της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, επισημαίνεται πως αν και σημειώθηκε πρόοδος στην ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών, ο τομέας στο σύνολό του εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βασικές αγορές της Ε.Ε,, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία ενώ η ζήτηση είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο ταχεία αύξηση του όγκου παραγωγής.

Για την εξάρτηση της μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας από τις ευρωπαϊκές αγορές και την πορεία των τιμών, είχε κάνει ειδική αναφορά ο Globefish σε παλαιότερο report του. Τότε είχε επισημάνει πως ο ελληνικός κλάδος είναι εύθραυστος αφού επηρεάζεται ακόμη και με μικρές διακυμάνσεις στις τιμές.

Ειδική αναφορά, στο τελευταίο report του Globefish, γίνεται στην Τουρκία, όπου οι οικονομικές συνθήκες, όπως σημειώνεται, καθίστανται όλο και πιο δύσκολες και η εκεί αγορά υποφέρει, με πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τον κλάδο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί