• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κανείς δεν το πρόσεξε: Μετά τον Τραμπ η Εθνική Δεξιά δοκιμάζει κάτι άλλο στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κανείς δεν το πρόσεξε: Μετά τον Τραμπ η Εθνική Δεξιά δοκιμάζει κάτι άλλο στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολιτική Τραμπ και Πούτιν αλλά με μία βασική διαφορά...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ.Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις ως βασικούς άξονες που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες της ομιλίας του Κ.Μητσοτάκη διαβάσατε άρθρα του el.gr, χθες και προχθές.

Αναντίρρητα, οι πολιτικές, που ανακοινώθηκαν, δεν πηγάζουν από την αριστερόστροφη Νέα Τάξη αλλά από την Εθνική Δεξιά (Τραμπ, Πούτιν).

Ωστόσο, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με την επιρροή της Εθνικής Δεξιάς σε άλλες δυτικότροπες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία ή ακόμα και η Ουγγαρία.

Ενώ, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ βάλλει ανοιχτά κατά της Ατζέντας 2030, η οποία προωθεί πολιτικές υψηλής φορολογίας και καταπολέμησης του ελεύθερου επαγγέλματος, ο Κ.Μητσοτάκης τονίζει μεν την ανάγκη εφαρμογής «πράσινων» πολιτικών, εντούτοις ανακοινώνει και εφαρμόζει μέτρα, τα οποία αντιβαίνουν σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για «Συμφωνία της Αλήθειας» με τον επιχειρηματικό κόσμο, ανακοίνωσε:

  • Καμία εξίσωση προς τα κάτω (Η Ατζέντα 2030 προωθεί την ισότητα προς τα κάτω)
  • Δημιουργία νέου πλούτου (Η Ατζέντα 2030 θεωρεί πως η δημιουργία πλούτου αυξάνει της σπατάλη ενέργειας και πρέπει να «χαλιναγωγηθεί»)
  • Μείωση φορολογίας (Η Ατζέντα 2030 έχει προσθέσει στις πλάτες των ανθρώπων νέους φόρους)
  • Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Ενίσχυση οικοδομής: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων (Η Ατζέντα 2030 δεν επικροτεί την ενίσχυση της ατομικής ιδιοκτησίας)
  • Στήριξη ελληνικής οικογένειας με επίδομα γεννήσεων (Η Ατζέντα 2030 στηρίζει τις ελεγχόμενες γεννήσεις, προκειμένου ο πληθυσμός να σταματήσει να αυξάνεται, ανεξέλεγκτα, για το καλό του… περιβάλλοντος)
  • Χωρίς ακραία τοποθέτηση για το «μεταναστευτικό», ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα εντείνει τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Βλέπουμε λοιπόν πως η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που δεν συνάδουν με την Ατζέντα 2030, αλλά δεν αρνείται ρητορικά την Ατζέντα 2030 και επομένως οι κινήσεις της δεν επισύρουν παρεμβάσεις της διεθνούς Κοινότητας, όπως συμβαίνει, φεριπείν, με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα προωθεί στα «κουφά» μία δεξιά πολιτική ατζέντα, την οποία εφαρμόζει, εν μέρει, στην Αμερική ο Τραμπ και στην Ρωσία ο Πούτιν.

Η Εθνική Δεξιά, ενδεχόμενα, ξεδιπλώνει στην Ελλάδα μία νέα στρατηγική: Αποδέχεται σημεία της Ατζέντας 2030, αλλά παράλληλα στηρίζει πολιτικές που βάζουν «τρικλοποδιά» στην εφαρμογή της.

Θα αποτελέσει η Ελλάδα την νέα παγκόσμια έκπληξη της συγκεκριμένης παράταξης ή απλά δίνεται μία μικρή παράταση ανάσας στους Έλληνες, προκειμένου η χώρα να πέσει εκ νέου στα «χέρια» των αριστερόστροφων δυνάμεων;

ΦΩΤΟ eurokinissi