Καμία συζήτηση για χρέος και εποπτεία στο αυριανό Eurogroup

Για τον Απρίλιο μετατίθεται η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας,

καθώς τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται εκτός ατζέντας στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να ενημερωθούν για την πορεία της δ’ αξιολόγησης, μετά και την αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση των 88 προαπαιτουμένων που απομένουν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο συμφωνήθηκε η ολοκλήρωσή τους να έχει γίνει έως τον Μάιο, ενώ έκανε λόγο για ένα “δύσκολο αλλά εφικτό χρονοδιάγραμμα”, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Το θέμα αυτό, μαζί με μια προκαταρκτική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναμένεται να συζητηθεί, το πιο πιθανό, στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια. Ήδη για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις, με κύριο στόχο να υπάρξει σύγκλιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως δήλωσε κι ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, επιμένει αφενός στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου σε μια συμφωνία για το χρέος.

Στο μεταξύ εκκρεμεί η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης, με το εναπομένον 1 δισ. ευρώ να εκταμιεύεται τον Απρίλιο, όταν κι εφόσον έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το πιο κρίσιμο ορόσημο πάντως παραμένει το Eurogroup του Ιουνίου, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει η δ’ αξιολόγηση, να έχει οριστεί το ύψος της τελευταίας δόσης καθώς και να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία για το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας.

(protothema)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί