Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εκδίδει το ΙΟΒΕ, “αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά. Το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους”.
Σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,2 μήνες.
Μικτές τάσεις καταγράφονται στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, βελτίωση για μεταποίηση (1,4%) και ορυχεία – λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%).
Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε φάρμακα (19,9%) και τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για βασικά μέταλλα (3,9%).
Το β’ τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).
(απεμπε – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έβδομος αμερικανός στρατιωτικός νεκρός στον πόλεμο εναντίον του Ιράν
- Σε αιματηρό φαύλο κύκλο η Μ. Ανατολή – Πάνω από μισό εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο
- Μ. Χαρακόπουλος για την Ημέρα της Γυναίκας: Ηρωίδες οι γυναίκες στο Ιράν που βγάζουν τη μαντίλα
- Εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: Προβάδισμα των Πρασίνων δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
- Ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολύ καιρό ακόμη», λέει ο αρχηγός του ισραηλινού γεν. επιτελείου
- Η Τεχεράνη υπέδειξε ότι ο γιος του Χαμενεΐ επελέγη ως ανώτατος ηγέτης
- Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Σητεία – Σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής
- «Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα» ζήτησε ο πάπας Λέων ΙΔ’
- Πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης
- Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε το γενικό επιτελείο αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης









