• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΧΡΗΜΑ
  • «Η Ελλάδα μπορεί βγαίνει από το τελευταίο μνημόνιο αλλά έχει «μακρύ δρόμο μπροστά της» » αναφέρει ηTelegraph

«Η Ελλάδα μπορεί βγαίνει από το τελευταίο μνημόνιο αλλά έχει «μακρύ δρόμο μπροστά της» » αναφέρει ηTelegraph

«Μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα εξέρχεται τη Δευτέρα από το τρίτο και τελευταίο Μνημόνιο, ωστόσο αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

 

Όπως υπενθυμίζει το σχετικό άρθρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν στην καταχρεωμένη Ελλάδα συνολικά 289 δισ. ευρώ, με τρία διαδοχικά προγράμματα το 2010, το 2012 και το 2015. «Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαίτησαν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα “γονάτισαν” τη χώρα, με το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να “εξατμίζεται” σε οκτώ χρόνια και την ανεργία να φτάνει πάνω από 27 τοις εκατό. Όμως, η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει στην ανάπτυξη, το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα και το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 20%», αναφέρει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος αξιωματούχους της Κυβέρνησης.

«Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, κάτι που κατέστη εφικτό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης του χρέους» δήλωσε πρόσφαρα ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προσθέτοντας πάντως ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, «χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες την αυστηρής λιτότητας. «Η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι δύσκολη: η περίοδος λιτότητας έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου προς τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την άποψη του Μοσκοβισί συμμερίζεται και ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην προειδοποίηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ότι εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει «από όσα συμφωνήσαμε για το παρόν ή το μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους». Ο τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «εάν υπάρξουν ισχυρές διεθνείς αναταραχές, είτε στη γειτονική Ιταλία και την Τουρκία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα δυσκολευτούμε να βγούμε στις αγορές».

Όπως αναφέρει η Telegraph, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται πλέον μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που επιτρέπει τον προγραμματισμό της επιστροφής της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να χαιρετήσει το τέλος των Μνημονίων με τηλεοπτικό διάγγελμα την Τρίτη, δήλωσε τον Ιούνιο μετά τη συμφωνία των υπουργών της ευρωζώνης να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα διάσωσης, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να ξεκινήσει να επικεντρώνεται σε ένα “κοινωνικό κράτος”… Η χώρα μπορεί να έχει επιτύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα – εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους – περίπου 4% το 2016 και το 2017, αλλά τα χέρια της παραμένουν δεμένα όσον αφορά στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει νέες μεταρρυθμίσεις για τα έτη 2019 και 2020 και θα παραμείνει υπό επίβλεψη για αρκετά χρόνια, ενώ οι βελτιωτικοί οικονομικοί δείκτες δεν μεταφράζονται ακόμη σε απτές βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu