• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων είναι η μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών»

«Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων είναι η μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών»

Το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η επιστροφή στις πραγματικές τραπεζικές εργασίες, δηλαδή στις χρηματοδοτήσεις και αυτό εξαρτάται περισσότερο από την αύξηση της ζήτηση από πλευράς νοικοκυριών

και επιχειρήσεων, αναφέρει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Από πλευράς τραπεζών υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους. Το ζήτημα εντοπίζεται στην ζήτηση που ακόμη και σήμερα υπολείπεται της προσφοράς των κεφαλαίων από μέρους των τραπεζών» προσθέτει.

Όπως τονίζουν σε κάθε τους δημόσια δήλωση διοικητικά τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες έχουν πλέον συγκεκριμένα σχέδια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών και συμβάλουν ήδη με τις δικές τους δυνάμεις στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει αίτημα για χρηματοδότηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και να μην εγκριθεί.

Το ζήτημα της αύξησης της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις, θεωρείται από πλευράς τραπεζικών στελεχών η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ακόμη μεγαλύτερη και από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων έχει πλέον πάρει τον δρόμος του. Τα αποτελέσματα είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί και ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθηθούν και στην επόμενη διετία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι να αυξηθούν οι πηγές κερδοφορίας που θα στηρίξουν την νέα εποχή του τραπεζικού συστήματος και αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της ζήτησης από μέρους ιδιωτών και επιχειρήσεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα τραπεζικά στελέχη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Γενικότερα όπως επισήμανε πρόσφατα η Fitch στην έκθεση της για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται καθώς καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας δεν χρειάστηκε να υποβάλει ένα σχέδιο άντλησης κεφαλαίων ως αποτέλεσμα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον Μάιο του 2018. Επίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα όσον αφορά τη ρευστότητα συνεχίζει να μειώνεται. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στα 16,3 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ), από τα 33,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, ανέφερε στην έκθεση της.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.