«Fast track» αδειοδότηση για τη βιομηχανία

Σύστημα fast track αδειοδότησης για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις και λύση στο χωροταξικό με τακτοποίηση και επέκταση άτυπων και θεσμοθετημένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων όπως είναι εκείνες στα Οινόφυτα,

τον Ασπρόπυργο και το Καλοχώρι προωθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα, Στρατή Ζαφείρη. Στόχος είναι να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος (έναντι 5 – 10 τώρα) ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΒ, οι αιτήσεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις θα υποβάλλονται στη γραμματεία η οποία θα έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα αναλαμβάνει την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη γενικά για τις στρατηγικές επενδύσεις, θεωρείται ωστόσο ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τη βιομηχανία αν υπάρξει μια ξεχωριστή δομή εξειδικευμένη στη μεταποίηση. Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας βιομηχανικής επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ύψος της, την προστιθέμενη αξία, τις θέσεις εργασίας, την σημασία της συνολικά για τη χώρα κ.α. Στο πλαίσιο της απλούστευσης της αδειοδότησης εξετάζεται επίσης η ίδρυση γραφείου πολεοδομίας εντός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Οι ρυθμίσεις για το fast track θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί συνολική παρέμβαση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Για τα θέματα της χωροθέτησης, έχει εκπονηθεί μελέτη σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα υπάρχουν 415 θεσμοθετημένες περιοχές με βιομηχανικές χρήσεις συνολικής έκτασης 238.390 στρεμμάτων και 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις συνολικής έκτασης 298.924 στρεμμάτων. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση βιομηχανικών χρήσεων σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, με προτεραιότητα την εξυγίανση των περιοχών της Βοιωτίας (Οινόφυτα), της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος) και του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.

Για τα Οινόφυτα έχει υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Τανάγρας και τους επιχειρηματικούς φορείς και προωθείται επενδυτικό σχέδιο ύψους άνω των 200 εκατ. με επιδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία υποδομών. Στην περιοχή, που είναι εκτός σχεδίου, παράγεται το 35 % του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας ενώ στόχος της παρέμβασης είναι να επεκταθεί η διαθέσιμη γη κατά 11.000 στρέμματα επιπλέον.

Στη φάση της αποτύπωσης – καταγραφής βρίσκεται η βιομηχανική συγκέντρωση στο Καλοχώρι, έκτασης 11.000 στρεμμάτων ενώ για τον Ασπρόπυργο επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης. Στην περιοχή του Ασπροπύργου επίσης γίνονται ενέργειες προκειμένου να νομιμοποιηθεί και να μετατραπεί σε οργανωμένο πάρκο logistics η συγκέντρωση εταιριών του κλάδου σε έκταση βορείως της Αττικής οδού.

Ο κ. Ζαφείρης τονίζει ότι το 2016, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, ανακόπηκε η φθίνουσα πορεία της μεταποίησης σημειώνοντας αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ το 2017 η συνεισφορά της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ανήλθε σε διψήφιο νούμερο (10,2%). Θετικές ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής αποτυπώνονται και στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τα έτη 2016-2017 ενώ οι βιομηχανικές επενδύσεις το 2016 ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων αυξήθηκαν στο 20,2% από 10,4% το 2010.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εργάστηκα κυρίως για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία μιας «σύγχρονης» σε νοοτροπία και εργαλεία δημόσιας διοίκησης που θα προάγει την επιχειρηματική καινοτομία», καταλήγει ο κ. Ζαφείρης.

Κ.Βουτσαδάκης ΑΜΕ ΜΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί