Έτσι θα γίνει η μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε ότι η εξαγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί μεσοσταθμικά, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον Μάιο.

Στα επόμενα βήμα της κυβέρνησης, όσον αφορά την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «ΣΚΑΪ», μία ημέρα μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έκανε ειδική μνεία στην εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Όπως εξήγησε, χαρακτηριστικά, θα εφαρμοστεί μεσοσταθμιστικά, με τις ακριβείς παρεμβάσεις να αποφασίζονται τον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Διαβεβαίωσε δε, ότι οι μειώσεις θα συμπεριληφθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στα τέλη Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί, σε μεγάλο ποσοστό, από την επικείμενη εξίσωση των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Ο κ. Σταϊκούρας επέλεξε να αναφερθεί και στη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα αποφασιστεί τον Μάιο, όταν υπάρξουν ασφαλή δεδομένα για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2020 θα κατευθυνθεί στην αύξηση των δαπανών και στη μείωση της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», ενώ προανήγγειλε και νέα μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα συναρτηθεί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το ενδεχόμενο δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Ως εκ τούτου, τίποτα – προς το παρόν – δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή η εξέλιξη θα επέλθει σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και να εξισορροπηθούν με τις εμπορικές αξίες, απορροφώντας την όποια μείωση από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί