Έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι από παλιά – Ταυτόχρονα δείχνει και κάτι άλλο όμως!!

Διαβάστε την έρευνα:

Περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με το 2016, αλλά και το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι ο Έλληνας καταναλωτής στο τέλος του 2017. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα Consumer Confidence (Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης) της Nielsen.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 4ο τρίμηνο 2017 ανέρχεται στις 60 μονάδες, στα ίδια επίπεδα με το 3ο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον 79% των ερωτώμενων αμφιβάλλουν για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το οποίο αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 64 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί επίσης να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια (3 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (29%), καθώς και για την οικονομία (24%).

Τέλος, 7 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, σημαντικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εάν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%).

Ειδικότερα, οι κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων, συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (67%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (66%), καθώς και στα έξοδα για ρουχισμό (64%).

Ανάλυση της έρευνας

Προσέξτε, ενώ λοιπόν η έρευνα μας δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι, την ίδια στιγμή μας δείχνει ότι (οι καταναλωτές) δεν είναι αισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Κάτι δεν ταιριάζει εδώ, δεν γίνεται οι ίδιοι πολίτες που δηλώνουν αισιόδοξοι να δηλώνουν και απαισιόδοξοι.

Δεν γίνεται η οικονομία της χώρας να έχει πιάσει «πάτο» να το αναγνωρίζει αυτό σαν γεγονός ο κόσμος και την ίδια στιγμή να υποστηρίζει ότι βλέπει με αισιοδοξία τα πράγματα στην αγορά.

Υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τις παραπάνω αναντιστοιχίες:

Πολλοί πολίτες δουλεύουν στα «μαύρα» και ταυτόχρονα παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οπότε την «βγάζουν» αλλά αυτό δεν φαίνεται στην έρευνα. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δηλώνουν ότι βλέπουν να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα στην αγορά, βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά πουθενά αλλού (στον οικονομικό τομέα). 

Βέβαια, αν αυτό ισχύει δεν μπορεί να αποδειχθεί οπότε ότι και να πούμε θα βρίσκεται στον «αέρα».

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί