Έρχονται νέες αργίες: Τι ισχύει για την 28η Οκτωβρίου

Είναι μερικές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

Σήμερα 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε το Έπος του 1940 και με αυτό τον τρόπο δείχνουμε τον σεβασμό μας στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για εμάς.

Όλοι χωρίς καμία εξαίρεση νομίζουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι υποχρεωτική αργία και όμως αυτό δεν ισχύει.

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια προαιρετική αργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο να δουλέψει κάποιος εργαζόμενος. Είναι στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας να αποφασίσει αν θα θεωρήσει αργία την σημερινή ημέρα ή όχι.

Επίσης αν μια επιχείρηση το επιλέξει (για εθιμοτυπικούς λόγους), μπορεί να παραμείνει κλειστή.

Πως αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων: Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις αργίες που από το νόμο έχουν χαρακτηρισθεί ως προαιρετικές, εκτός εάν έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Φέτος η εορτή της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, η οποία είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόλησή τους και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η αμοιβή των εργαζομένων που ενδεχόμενα απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου 2018, στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες, διαμορφώνεται ως εξής:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό):Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Οι νέες αργίες

Ακολουθεί η αργία των Χριστουγέννων που φέτος πέφτει ημέρα Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να λείψουν για πολλές μέρες (αφού δεν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο).

Η αργία της Πρωτοχρονιάς επίσης πέφτει ημέρα Τετάρτη. Τα Θεοφάνεια πέφτουν ημέρα Δευτέρα, στις 2 Μαρτίου έχουμε την Καθαρά Δευτέρα και η αργεία της 25ης Μαρτίου πέφτει επίσης Τετάρτη.

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...