Έρχεται «μαχαίρι» στις επικουρικές του ΕΔΟΕΑΠ

Κίνδυνο μελλοντικής περικοπής διατρέχουν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που χορηγεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Αιτία το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, έφερε ανατροπές στα έσοδα που θα εισπράττονται από τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, βασικό έσοδο του ΕΔΟΕΑΠ είναι το 2% επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ (εφημερίδες, διαδίκτυο, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα). Οι Θεσμοί επέμεναν αρχικά ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί φόρο και έτσι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Τελικά, οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας, έπεισαν τους Θεσμούς ότι το 2% επί του τζίρου δεν είναι φόρος. Άρα ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του.

Όμως το έσοδο από αυτό το μέτρο, θα πηγαίνει αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας του Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση ισχυροποιείται το σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή όμως αποδυναμώνεται σημαντικά το σκέλος της επικούρησης και των εφάπαξ παροχών, τα οποία θα προκύπτουν στο εξής αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, μόνο. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε περιορισμένο εύρος εσόδων, που σύντομα θα έχει αντίκτυπο και στις ανάλογες παροχές.

Άρα, η όποια νέα διοίκηση προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ τον επόμενο μήνα (13 – 15 Ιουνίου), θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

Πήγή: fmvoice.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί