Ο «λογαριασμός» θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
Οι τρόποι πληρωμής
- Εφάπαξ
- Σε 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2024
- Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις
- Ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο
Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023
Αναλυτικά τα βήματα της εκτύπωσης:
- Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
- Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
- Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
- Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
- Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
- Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
- Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Ωστόσο, μεγαλύτερο φόρο φέτος θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο
Ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Έκπτωση 100%
Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
(Από newsbeast – ΦΩΤΟ:intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ευρωστρατός: Σε αυτό συμφωνούν διεθνιστές και «Τραμπιστές»
- Ο Χάρης Δούκας προσπαθεί να μιλήσει…κινέζικα στο κέντρο της Αθήνας! Δείτε βίντεο
- «Ηρέμησε, λυσσασμένο σκυλί» – Ο Μεντβέντεφ έδωσε απάντηση στον Μερτς
- “Δαχτυλίδι της φωτιάς”: Έρχεται η πρώτη ηλιακή έκλειψη του 2026, αλλά θα τη δουν μόνο πιγκουίνοι
- ΗΠΑ: Σαφής επιβράδυνση για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, έπεσε στο 2,4%
- Επίσκεψη Ν. Δένδια στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
- Ρέθυμνο: Σε πλήρη ετοιμότητα η πόλη για την κορύφωση του φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων
- Ο Τραμπ καλεί τον Ζελένσκι να βιαστεί, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ρωσία
- Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Σύνταγμα
- Σ. Φάμελλος από Σύνταγμα: Εμείς εκπροσωπούμε τους τίμιους αγρότες όχι τους «Φραπέδες» και τους «Χασάπηδες»
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΕΝΔΙΑΣ
ΗΠΑ
ΓΕΦΥΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΟΣΕ
ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ









