• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εν μέσω πανδημίας έρχεται νέο «κύμα» οικονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους έως 15δισ. ευρώ

Εν μέσω πανδημίας έρχεται νέο «κύμα» οικονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους έως 15δισ. ευρώ

Με τις προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων να κάνουν λόγο για «χασούρα» τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ από την πανδημία.

Όσο η κρίση του κορωνοϊού βαθαίνει, τόσο επιτακτικότερη είναι η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργοζομένους έχουν…ημερομηνία λήξης τα τέλη Απριλίου.

Θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ωστόσο ότι η κρίση στην οικονομία θα συνεχιστεί τόσο τον Μάιο όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι και κρύβουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Ως ένα δεύτερο «ανάχωμα» οικονομικών μέτρων προκρίνεται η «επιστράτευση» 2 έως 3δισ. ευρώ κατά το δίμηνο Μάιου-Ιουνίου με σκοπό την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη μορφή της συγκεκριμένης βοήθειας, δίχως να αποκλείεται να έχει τα χαρακτηριστικά των σημερινών παρεμβάσεων στην οικονομία που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει και το «όπλο» της ρευστότητας.

Ειδικότερα στο αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζονται μέτρα που θα οδηγήσουν σε μία «ένεση» ρευστότητας όταν θα αρχίσει να παρέρχεται η υγειονομική κρίση και επομένως θα αρχίσει δειλά δειλά να επιστρέφει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα.

Τότε είναι που θα χρησιμοποιηθεί ένα ποσό-«μαμούθ» που ενδεχομένως να αγγίζει τα 12δισ. ευρώ και θα αποτελείται από μία μορφή επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για την «επόμενη μέρα».

Δηλώσεις Βρούτση για νέα δέσμη μέτρων

«Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει, η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.

«Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

(φωτο:eurokinissi)