«Εκτός από τον ΦΠΑ μας αυξάνουν στο Αιγαίο 60% και τις… αντικειμενικές αξίες»

Η Κυβέρνηση εκτός από τον ΦΠΑ,

μας αυξάνει στο Αιγαίο και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μάλιστα σε ποσοστό 60%. Το παράρτημα του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται έντονα με σχετική επιστολή στην υφυπουργό Οικονομικών.

Σ’ αυτή αναλυτικά διαβάζουμε:

Με έκπληξη διαβάζουμε από τον Τύπο για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν για το Βόρειο Αιγαίο. Η φημολογούμενη αύξηση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 60%, αιτιολογείται με τη θεώρηση ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι τουριστική περιοχή.

Το ΤΕΕ ως επιστημονικός φορέας αρκείται στην παράθεση στοιχείων, τα οποία οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αξιολογήσει πριν λάβει τελικές αποφάσεις:

  • Η έρευνα των επίκουρων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βασισμένη σε επίσημα απογραφικά στοιχεία αλλά και κρίσιμες στατιστικές παραμέτρους, καταδεικνύει τη συρρίκνωση του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου (9,1% μείωση τα τελευταία 40 χρόνια) την ώρα που, στον αντίποδα, τα συνοριακά νησιά του Νοτίου Αιγαίου εμφάνισαν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο εκρηκτική ανοδική τάση διπλασιασμού του μόνιμου τους πληθυσμού. «Προφανώς αυτές οι μεταβολές οφείλονται σε οικονομικούς-αναπτυξιακούς λόγους που έλκουν ή ωθούν πληθυσμό από και προς τα νησιά», συμπεραίνουν ευλόγως οι καθηγητές.
  • Στην ίδια μελέτη, η παρουσίαση αναλυτικότερων στοιχείων της έρευνας είναι ακόμα πιο διαφωτιστική για την πορεία των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Γήρανση, αστικοποίηση, οικονομική στασιμότητα οι κύριοι παράγοντες που τα χαρακτηρίζουν. Η διαπίστωση ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού αιγαίου είναι ουραγή στο δείκτη τουριστικής ανάπτυξης σίγουρα δεν είναι ασύνδετη…
  • Η παντελής έλλειψη υποδομών, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και εξαφάνιση των πτήσεων τσάρτερ, κυρίως σε Χίο και Μυτιλήνη, διακόπτοντας κάθε επαφή με τον τουρισμό από Ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία επιβατών του παρακάτω πίνακα δείχνουν το “τεράστιο” μέγεθος της τουριστικής κίνησης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου που δικαιολογεί την αύξηση αντικειμενικών αξιών.
  • Η Χίος είναι το αεροδρόμιο με τη χαμηλότερη πληρότητα (33,3%) το 2016.
  • Θέματα όπως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η απώλεια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου της νησιωτικότητας , η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η ακτοπλοϊκή απομόνωση, η γειτνίαση με την Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου κ.α., προφανώς συνεκτιμήθηκαν(?) από τους ιθύνοντες του σχεδίου αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην πλέον αδύναμη Περιφέρεια.

Με βάση τα παραπάνω, ένα πλήθος φόρων, τελών και προστίμων αυξάνονται ενώ επιδόματα και βοηθήματα μειώνονται.

Συγκεκριμένα, ο Φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα αυξηθεί σε συνάρτηση με την άνοδο των τιμών τεκμηρίων διαβίωσης, αφού εκλαμβάνεται ως εισόδημα.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσει σε άνοδο των συντελεστών υπολογισμού του βασικού κύριου ΕΝΦΙΑ σε κλιμάκια τιμών ζώνης από 1,3% έως και 40%.

Θα υπάρξει (θεσμοθετηθεί) συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ, που υπολογίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ακόμη προβλέπεται /προδιαγράφεται/αναμένεται/θα επέλθει:

Αύξηση των τελών μεταβίβασης και αγοράς ακινήτων που υπολογίζονται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Αύξηση των δημοτικών τελών και των ταμείων νομικών που αφορούν στις αγορές και μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και οι ίδιες συμβολαιογραφικές πράξεις.

Αύξηση των Πολεοδομικών προστίμων που αφορούν τέλη διατήρησης αυθαιρέτων καθώς και τα πρόστιμα που αφορούν ανεγέρσεις νέων αυθαιρέτων.

Αύξηση του Φ.Π.Α. αγοράς ακινήτων.

Αύξηση των φόρων κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, χρησικτησίας κ.λπ.

Τέλη εγγραφής Κτηματολογίου και τέλη μεταγραφής συμβολαίων.

Από την άλλη πλευρά θα έχουμε μειώσεις και διακοπές επιδομάτων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και επηρεάζουν επιδόματα, συντάξεις πρόνοιας, καθώς και παροχές εκπτωτικές όπως της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Έτσι κάρτα σίτισης, επίδομα πετρελαίου ,επιδότηση ενοικίου, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικό μέρισμα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα θα υποστούν μειώσεις και διακοπές.

Λόγω της αύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος θα χαθούν πολλές μειώσεις-εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Είναι απορίας άξιο πώς μια Περιφέρεια με κατάρρευση της Κτηματαγοράς, ελεύθερη πτώση του Τουρισμού, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και διατάραξη της κανονικότητας που έχει δημιουργήσει η διαχείριση του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού και της απομόνωσης από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές ζώνης περιοχών να αυξάνονται.

Παρακαλούμε για αξιολόγηση των δεδομένων και τις άμεσες ενέργειές σας

 

 

                                                                                   Για το ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

                                                                                            Ο Πρόεδρος

 

 

                                                                                  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί