• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εικόνες Κίνας: «Νεκρώνει» η αγορά της Θεσσαλονίκης – Κίνδυνος για την οικονομία

Εικόνες Κίνας: «Νεκρώνει» η αγορά της Θεσσαλονίκης – Κίνδυνος για την οικονομία

«Δύο ημέρες έχει να μπει πελάτης στο κατάστημα μου. Ο κόσμος αρχίζει και φοβάται λόγω του κορωνοϊού να κυκλοφορεί στους δρόμους. Με τι ψυχολογία να αγοράσει ρούχα και παπούτσια;».

Τα λόγια ανήκουν σε καταστηματάρχη με είδη ένδυσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και δεν είναι ο μοναδικός που… κυνηγάει τους πελάτες με το τουφέκι. Η πλειονότητα των καταστημάτων στην καρδιά της πόλης είναι άδεια με τους ιδιοκτήτες να περιμένουν απλά να περάσει η ώρα για να κλείσουν την επιχείρηση τους.

Αλλά και σε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές αλυσίδες στην οδό Τσιμισκή, οι πελάτες, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στην προσπάθεια για τον περιορισμό του και προπάντων η ανασφάλεια που έχει αρχίσει να φωλιάζει στα μυαλά των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, περιορίζει την κυκλοφορία στο ελάχιστο.

Ακόμη και το γεγονός των προσφορών που συνήθως ενεργοποιεί τους καταναλωτές, έστω και για μικρές αγορές, αυτή τη φορά δεν φαίνεται να επιδρά θετικά. Μοναδική εξαίρεση η προηγούμενη εβδομάδα, οπότε καταστήματα καλλυντικών προχώρησαν με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας σε γενναίες προσφορές με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συρρεύσουν σε αυτά. Έκτοτε τα καταστήματα νεκρώνουν μέρα με την ημέρα.

«Οι μοναδικές επιχειρήσεις που έχουν δουλειά αυτό το διάστημα είναι τα σούπερ μάρκετ» λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος με αξεσουάρ στην οδό Τσιμισκή συμπληρώνοντας πως «ήταν άσχημη η κατάσταση στην αγορά με τις πωλήσεις να μειώνονται συνεχώς, ήρθε και ο κορωνοϊός για να μας αποτελειώσει».

Γενίκευση στα μέτρα της κυβέρνησης ζητά ο πρόεδρος του ΕΣΘ
«Με ημίμετρα και ασπιρίνες δε σώζεται η αγορά» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

«Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα είναι μακριά νυχτωμένο από το τι συμβαίνει στην αγορά. Ζούμε σε περίοδο πολέμου χωρίς σφαίρες. Πόλεμος στον Έβρο. Πόλεμος με τον κορωνοϊό. Απαιτείται γενίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Οι αγορές σε όλη τη χώρα έχουν νεκρώσει όχι μόνο στις περιοχές που υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να είναι καλά στην υγεία του, όχι τα ψώνια στην αγορά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, υπογραμίζοντας πως πέρα από τη γενίκευση των μέτρων, για όσο καιρό αυτό χρειαστεί, θα πρέπει να γίνει γνωστό τι θα γίνει από την 1η Μαϊου, οπότε και λήγει η προστασία για την πρώτη κατοικία χιλιάδων «κόκκινων» δανειοληπτών.

(Voria – φωτο:eurokinissi)