Έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη Λέσβο

Παροχή βοήθειας,

ύψους 104,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία στο πλαίσιο πρότασης κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκε κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, θα διατεθούν 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών μετά το σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017.

Ενώ 50,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017, 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση στην περιοχή της Γαλικίας και 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και στις κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης το Σεπτέμβριο του 2017.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Χ-Μ. Μανουέλ ζήτησε από τα κράτη που θα επωφεληθούν της χρηματοδότησης αυτής, να διαχειριστούν τα κονδύλια αλληλεγγύης με διαφάνεια και δίκαιο τρόπο. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνεται πρόληψη όπου είναι αυτό εφικτό σχετικά με τις φυσικές καταστροφές όπως λόγου χάρη, στις περιπτώσεις πυρκαγιών.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί για 76 καταστροφές που καλύπτουν μεγάλο φάσμα καταστροφικών συμβάντων, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, καταιγίδες και ξηρασία. 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής λάβει στήριξη, με ποσό άνω των 5 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των υποδομών και να καλύψει, για παράδειγμα, τις δαπάνες για τις εργασίες καθαρισμού.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί