σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Ο όρος “δυνητικοί πόροι” (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις.
Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.
Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρηση; (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες. Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.
Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy). Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.
Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές “Ιόνιο” και “Κυπαρισσιακός” όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.
Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %). Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παπασταύρου από ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο: Η Ελλάδα μετατρέπει τη γεωγραφία της σε γεωπολιτική δύναμη
- Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες
- Η Ε.Ε. ετοιμάζει μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μετά τις ουγγρικές εκλογές
- Πούτιν: Υπάρχουν αναφορές για πιθανή επίθεση σε αγωγούς μας στη Μαύρη Θάλασσα, vid
- ΤτΕ: Αυξημένα στα 23,6 δισ.ευρω τα έσοδα από τον τουρισμό το 2025
- Σχολή οδήγησης στο Μονακό εκπαιδεύει τους μελλοντικούς οδηγούς με τον πιο “πρακτικό” για αυτούς τρόπο (Vid)
- Πούτιν σε Δύση: Ξέρετε πώς θα καταλήξει μία πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας, vid
- Οι Daft Punk κυκλοφόρησαν νέο βίντεο με αφορμή τα 5 χρόνια από τη διάλυσή τους (Vid)
- Ιράν: Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για την καταδίκη σε θάνατο Ιρανού που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγή
- Η Βρετανία επιβάλει κυρώσεις σε τηλεοπτικά κανάλια για «ρωσική παραπληροφόρηση»









