Διορία μέχρι τον Ιούνιο για την 4η αξιολόγηση και στο βάθος…”κόφτης” και μείωση αφορολογήτου

Τον στόχο μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου για μια συμφωνία-πακέτο που θα αποτελείται από την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης,

τη συμφωνία για το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας έθεσαν οι θεσμοί στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα. Ο χρόνος μπορεί να πιέζει, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός θα είναι αρκετός.

Συγχρόνως αναμένεται μια δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου, που θα λάβει υπόψη τα τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένονται τέλος Απριλίου και θα είναι ενδεικτικά για το κατά πόσον η ελληνική οικονομία έχει πετύχει τους στόχους της. Τα αποτελέσματα του Απριλίου είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα κρίνουν κατά πόσον θα χρειαστούν να παρθούν τα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή – περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020–, όλα μαζί το 2019 ή θα παραμείνουν όπως έχουν. Συγχρόνως αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η κυβέρνηση να ζητήσει μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, κάτι το οποίο προσπαθεί να αποφύγει, καθώς η γραμμή θα συνοδεύεται με δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα.

Η επίσκεψη των θεσμών είχε ως σκοπό να τεθούν οι βάσεις για μια ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και όλες οι εμπλεκόμενες μεριές να γνωρίζουν τι απαιτείται για την ολοκλήρωσή της. Συγχρόνως, στόχοι ήταν να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα αλλά και να ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά να έχει έτοιμες τις προτάσεις της. Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι καθώς πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση, μία σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής θα πρέπει να γίνουν τώρα, όπως η εκχώρηση άδειας για καζίνο στο Ελληνικό, αλλά και η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο (γύρω στα 800).

Οι θεσμοί διαπίστωσαν ότι όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα δύο προαπαιτούμενα που παρέμεναν ανολοκλήρωτα, η «ανεμπόδιστη ροή» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η υπογραφή του Π.Δ. για το Ελληνικό ολοκληρώθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση. Ομως η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει πριν από τα μέσα Μαρτίου, καθώς χρειάζεται το πράσινο φως από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Στην επίσκεψη αυτή, όμως, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας δεν συζητήθηκαν καθόλου. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εντόπισε ότι από τα 21 προαπαιτούμενα που έχει θέσει ως απολύτως αναγκαία, 8 έχουν ολοκληρωθεί, 8 αναμένονται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα υπόλοιπα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν στην ώρα τους αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την ελληνική κυβέρνηση.

(Καθημερινή)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί