• Αρχική
  • Άρθρα
  • ATZENTA 2030
  • Δίνουν… συγχαρητήρια στην κυβέρνηση: Η Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια αύξησης φόρων από το 2015

Δίνουν… συγχαρητήρια στην κυβέρνηση: Η Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια αύξησης φόρων από το 2015

Με κάθε επισημότητα είμαστε η χώρα με τους περισσότερους φόρους,

 γεγονός που διαλύει την ελεύθερη ιδιωτική οικονομία, η οποία μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Μάλιστα η χώρα μας λαμβάνει και επισήμως τα «εύσημα» από τους διεθνείς οργανισμούς της παγκοσμιοποίησης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτική.

Το «παράσημο» απονέμει στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που ανακηρύσσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες – μέλη του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018», στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ, καταγράφει σημαντικές φορολογικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων σημειώνει την τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν υψηλούς συντελεστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018.

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Δυστυχώς, η Ελλάδα βέβαια δείχνει να αγνοεί την διεθνή τάση μείωσης φόρων και επιλέγει την αριστερόστροφη λύση, ναρκοθετώντας όμως έτσι την ανάπτυξη.

Η  Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις προαναφερθείσες χώρες με το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29% συν την προκαταβολή φόρου, τον φόρο μερίσματος, την εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές εισφορές Κατρούγκαλου επί των κερδών κτλ. κτλ. κτλ.

Κόντρα, στην γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών).

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ.

Πρώτοι λοιπόν στην πολιτική φόρων της Ατζέντας 2030! Συγχαρητήρια και από εμάς!

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu