Αυτό υποστήριξε ο ο Andreas Borgeas, πρώην μέλος της Γερουσίας στη πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου GAP, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας για το έργο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρική διασύνδεση Greece-Africa Power Interconnector θα ξεκινά από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, θα έχει ισχύ 2 γιγαβάτ, προϋπολογισμό 1,3 δισεκ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Ο δεύτερος κλάδος του έργου περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική (South Aegean Interconnector) προϋπολογισμού 1,5 δισεκ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Borgeas το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.
Ο κ. Borgeas ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές και αιγυπτιακές εταιρείες για συμμετοχή στο πρότζεκτ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι ο αγωγός GAP δεν ανταγωνίζεται το πρότζεκτ GREGY (επίσης υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου) αλλά ο πραγματικός ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλες προκειμένου να εξασφαλισθεί η ένταξη στη λίστα των PCI (που αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο) και να μη δοθεί προτεραιότητα αποκλειστικά σε διασυνδέσεις Ευρώπης – Αφρικής από άλλες χώρες της Μεσογείου.
(απεμπε – ΦΩΤΟ:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ από Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που οδηγός μηχανής «καρφώνεται» σε φορτηγό
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
