Δεν ανησυχούν οι Έλληνες τραπεζίτες για την άρση του waiver

Την αισιοδοξία τους ότι η απώλεια του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προκαλέσει προβλήματα, εκφράζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, μιλώντας στο Bloomberg.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η λήξη του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα ήρθε με ένα χτύπημα: Ανάγκασε τις τράπεζες της χώρας να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, παρόλο που εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επισφαλών δανείων στην Ευρώπη.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονταν από την ΕΚΤ πάνω από 150 δισ. ευρώ ρευστότητας. Αυτή η ανάγκη έχει μειωθεί τώρα μόλις στα 13 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουλίου. Από αυτά, μόνο 3,5 δισ. υποστηρίζονται από εχέγγυα της ελληνικής κυβέρνησης που είναι πλέον μη επιλέξιμα για πράξεις της ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας δήλωσαν στο Bloomberg ότι είναι σίγουροι πως τα νέα δεδομένα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

“Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας στην κορύφωση της κρίσης με χρηματοδότηση από την αγορά”, δήλωσε ο Φοκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias.

“Αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, δεν περιμένουμε καμία δυσκολία στη χρήση των υπολοίπων ελληνικών κρατικών ομολόγων για παρόμοιες συναλλαγές στην αγορά”.

Ο αντίκτυπος από τη μη χρησιμοποίηση του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι “ελάχιστος”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Χρήστος Μεγάλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, περιέγραψε την άρση του waiver ως “πρακτικά non-event”. Η τράπεζά του έχει λάβει μέτρα για τη μεταφορά περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά repo, είπε.

Η Alpha Bank έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αντικαθιστώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια με άλλα αποδεκτά στοιχεία από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Μαντζούνη. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας αύξησε επίσης τις συναλλαγές στην αγορά repo με διεθνείς αντισυμβαλλομένους, ανέφερε.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι επικεφαλής των τραπεζών δήλωσαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις.

Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δανείων είναι τα περισσότερα στη ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Φωκίων Καραβία της Eurobank.

“Η πρόσθετη βελτίωση της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων απαιτεί σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επανεξισορρόπηση της φορολογικής επιβάρυνσης”, δήλωσε ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

“Οι κύριοι κίνδυνοι εκτός από την κόπωση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες”, με τους δύο μεγαλύτερους γείτονες της χώρας – την Τουρκία και την Ιταλία – που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ανέφερε.

Ι.Β.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί