• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Bad Bank»: Ανοίγουν τον δρόμο για την δημιουργία Υπερτράπεζας στην Ελλάδα – Όλα υπό ΕΝΑΝ έλεγχο

«Bad Bank»: Ανοίγουν τον δρόμο για την δημιουργία Υπερτράπεζας στην Ελλάδα – Όλα υπό ΕΝΑΝ έλεγχο

Την δημιουργία μιας εταιρείας σε στυλ Υπερταμείου, στην ουσία μιας ενιαίας τράπεζας, για την διαχείριση των επισφαλών δανείων εξετάζουν οι ελληνικές αρχές.

Ως αφορμή παίρνεται η χθεσινή «κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών».

Αυτό αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, η χώρα θα δημιουργήσει, υποτίθεται, ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα “ξεφορτώνουν” κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους, προκειμένου να… «ανακουφιστούν».

Όλα θα συγκεντρώνονται δηλαδή σε ένα κέντρο διαχείρισης.

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Μία ενιαία τράπεζα θα εκδίδει ομόλογα, υπό την εποπτεία του Κράτους.

Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για την συγχώνευση τραπεζών;

Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση (το Μαξίμου) ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ότι «προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

Η παρέμβαση του κράτους εκτιμάται πως θα μπορούσε να προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Την συγχώνευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είτε σε μία είτε σε δύο.
  • Την μεταφορά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών-ιδιωτών σε μια bad bank για να κριθούν με πραγματικούς κοινωνικούς όρους, ενώ τα επιχειρηματικά διατηρούνται στα χαρτοφυλάκια της νέας τράπεζας.

Παρότι κάποιες πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες έως και κατά 15 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων τραπεζών, στο τέλος του Ιουνίου.

Σου δίνουν το πρόβλημα, σου δίνουν και την «λύση»!

Μείωση του φορτίου των κόκκινων δανείων στις τράπεζες = Δημιουργία ενιαίας τράπεζας που θα διαχειρίζεται μέρος ή ολόκληρο το πακέτο των «κόκκινων δανείων», με σενάριο μελλοντικής συγχώνευσης συστημικών τραπεζών σε μία ενιαία που θα ελέγχεται πλήρως από το Κράτος.

Καλώς ορίσατε στην μεταμοντέρνα Σοβιετία.

Διαβάστε πως σχολίασε χθες το el.gr την «εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής στο χρηματιστήριο, με προφανή σκοπό την συγχώνευση των τραπεζών».

 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.