Αν και το ΓΠΚ σημειώνει ότι η μεθοδολογία αποτύπωσης κι επεξεργασίας των στοιχείων είναι διαφορετική από την αντίστοιχη της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του ΓΛΚ, αναφέρει ότι διευκολύνει τη σύγκριση με το 2017. Κι αυτή η σύγκριση δείχνει ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων οκτώ μηνών του 2018, η δημοσιονομική επίδοση είναι 868 εκατ. ευρώ καλλίτερη από πέρσι, δηλαδή κατά περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ.
Έτσι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το περσινό πλεόνασμα «έκατσε» στο 4,2%, μετά από την καταβολή του μερίσματος και λοιπών κοινωνικών ενισχύσεων περίπου 800 εκατ. ευρώ, μπορεί να συμπεράνει ότι και φέτος η «μπίλια» μπορεί να κάτσει γύρω στο 4%.
Σημειωτέον ότι οι υπολογισμοί που έχουν αποτυπωθεί στο Προσχέδιο, τοποθετούν τον πήχη στο 3,74%, ωστόσο ανεπισήμως υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για συντηρητική πρόβλεψη, δεδομένης της πολύ καλλίτερης απόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Είναι ενδεικτικό στο οκτάμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν 624 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι.
Σημειώνεται επίσης, ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 909 εκατ. ευρώ αλλά αυξημένες δαπάνες κατά 1.352 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 445 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται αφενός στην αύξηση των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό κατά 390 εκατ. ευρώ και αφετέρου στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 416 εκατ. ευρώ, και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
(iefimerida)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
