Απλήρωτο το 30% της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος

Ποσό συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων άφησαν απλήρωτο οι φορολογούμενοι τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Το ποσό αυτό, το οποίο κατέστη πλέον ληξιπρόθεσμο, αντιστοιχεί περίπου στο 30% του συνολικού ποσού της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που έληξε τον Ιούλιο.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει την αδυναμία μεγάλου αριθμού πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, εξαιτίας των αλλεπάλληλων υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων που υφίστανται, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. για τη συμμόρφωση των οφειλετών του Δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τον Ιούλιο προστέθηκαν στο συνολικό αριθμό των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση περισσότερα από 206.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε, το συνολικό ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο ανήλθε σε 377 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από την αρχή έως το τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Φορολογική Διοίκηση έφθασαν τα 5,57 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ύψος όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο – παλαιών και νέων – αυξήθηκε, στο τέλος Ιουλίου, πάνω από το επίπεδο των 101,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Α.Α.Δ.Ε.:

– Τον Ιούλιο έπρεπε να καταβληθεί στο Δημόσιο ποσό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνολικού ύψους 993,46 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην πρώτη δόση των οφειλών φόρου εισοδήματος που προέκυψαν από την εκκαθάριση των χρεωστικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2017. Από το ποσό αυτό όμως καταβλήθηκαν τελικά 690,66 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 69,52%. Τα υπόλοιπα 302,80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30,48% έμεινα απλήρωτα και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, τον φετινό Ιούλιο έμεινε απλήρωτος και ΦΠΑ συνολικού ύψους 176,24 εκατ. ευρώ (το συνολικό οφειλόμενο ποσό ήταν 1.223,54 εκατ. ευρώ και το ποσό που τελικά καταβλήκε ανήλθε σε 1.047,30 εκατ. ευρώ).

– Οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση αυξήθηκαν κατά 206.212 εντός του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 3.933.628 άτομα στο τέλος Ιουλίου από 3.727.416 στο τέλος Ιουνίου.

– Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 101,704 δισ. ευρώ, από 101,359 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο.

– Από τα 101,704 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 5,569 δισ. ευρώ είναι νέες οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2018. Μόνο τον Ιούλιο οι νέες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ανήλθαν σε 377 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τα 101,704 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα 16,493 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 16,22%, είναι χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή είναι αδύνατο να εισπραχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα 85,211 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα!

– Οι φορολογικές αρχές επέβαλαν τον φετινό Ιούλιο μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε 6.073 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δηλαδή κάθε εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου επιβάλλονταν, κατά μέσο όρο, κατασχέσεις σε βάρος 276 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές.

– Συνολικά, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 1.143.308 από 1.137.235 τον Ιούνιο. Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος άλλων 599.595 οφειλετών του Δημοσίου, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.