Απίστευτο: Σκέφτονται να βάλουν πωλητήριο και στα ΕΛΠΕ!

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ προκειμένου να εκπληρώσει μια από τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης,

αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, μεταξύ των οποίων και στην πώληση του ποσοστού του 35,5% που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ ή και μικρότερου, αν συμφωνήσουν οι πιστωτές.

Το Δημόσιο κατέχει 35,5% των ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας στο Reuters και διαβάζουμε στο eleftherostypos, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο. Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με το Reuters, είναι η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ. Όποια και από τις δύο επιλογές ακολουθηθεί, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Paneuropean Oil απέφυγε να σχολιάσει τις δύο επιλογές, λέγοντας ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Γιώργος Σκοπελίτης, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, δήλωσε στο Reuters ότι η πώληση του 51% είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ο στόχος εσόδων από την ιδιωτικοποίηση ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, που λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, έχουν αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μέσα στο 2019 δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε οικόπεδο στον Πατραϊκό Κόλπο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί