• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανακοίνωση Τύπου – Τι είπε η κ.Σπυράκη για το φλοιοφάγο έντομο που προκαλεί προβλήματα στο Σέιχ Σου

Ανακοίνωση Τύπου – Τι είπε η κ.Σπυράκη για το φλοιοφάγο έντομο που προκαλεί προβλήματα στο Σέιχ Σου

Απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας J. Wojciechowski στην Ευρωβουλευτή ΝΔ Μ. Σπυράκη: Στα 140 εκ. ευρώ φτάνουν τα διαθέσιμα κονδύλια των προγραμμάτων για την προστασία των δασών, όπως το Σειχ Σου.

Περίπου 140 εκ. ευρώ βρίσκονται διαθέσιμα για αξιοποίηση από την χώρα μας, για τη δάσωση και τη δημιουργία δασικών εκτάσεων, τα γεωργοδασοκομικά συστήματα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των δασών, την πρόληψη και την αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει συνολική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), επισήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. J. Wojciechowski, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει για τις εν λόγω δράσεις κονδύλια ύψους 226.265.500 ευρώ. Οι έως σήμερα δαπάνες ανέρχονται σε 26 962 035 ευρώ (συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ). Το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων έργων υπερβαίνει επί του παρόντος τα 87 εκατ. ευρώ.
Στην ερωτησή της η κ. Σπυράκη είχε επισημάνει ότι από τον Μάιο του 2019, φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda έχει νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει. Το συγκεκριμένο έντομο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς, και η υλοτόμηση, αλλά και η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων από το δάσος είναι η μοναδική λύση προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η Ευρωβουλευτής ζητούσε να μάθει το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων δεδομένου ότι κύρια πηγή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα δάση είναι η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στο πλαίσιο της οποίας, για την περίοδο 2014-2020, προβλέπεται η ενίσχυση των επενδύσεων στα δάση και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των δασικών ζωνών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών, στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων, και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής αξίας των δασικών οικοσυστημάτων.​

photo:eurokinissi