• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Αυτοί θα πληρώσουν υψηλότερο και αυτοί μικρότερο φόρο

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Αυτοί θα πληρώσουν υψηλότερο και αυτοί μικρότερο φόρο

Ο φόρος που έχει καρφωθεί με καρφιά και δεν πρόκειται να φύγει...

Το βάρος του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα σηκώσουν η Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό γιατί εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ, η ένταξη 3.643 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων οδηγεί σε ανατροπές, διότι μέχρι σήμερα χιλιάδες ακίνητα υποφορολογούνταν: ήταν εκτός συστήματος ΕΝΦΙΑ ολόκληρο το νησί των Κυθήρων και η Ικαρία, ένα τεράστιο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, η μισή Σάμος και η μισή Χίος, αλλά και μεγάλο τμήμα της Αρτας της Θεσπρωτίας.

Πλέον, οι περισσότερες περιοχές, οικισμοί και κοινότητες αποκτούν τις δικές τους τιμές ζώνης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ότι δεν θα υπερφορολογούνται ή θα υποφορολογούνται με τιμές ζώνης που ισχύουν σε άλλους δήμους ή στην περιφέρεια.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρει πως στις περιοχές αυτές όπου ο ΕΝΦΙΑ ήταν, κατά περίπτωση, εξαιρετικά χαμηλός, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2022. Σε αντιδιαστολή με τις υφιστάμενες ζώνες, όπους θα επέλθουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί από μηδενική βάση, με το ζητούμενο ποσό να ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό θα προστεθούν οι αλγόριθμοι που θα αποτρέπουν αυξήσεις στις υφιστάμενες ζώνες, ενώ από την άλλη θα οδηγούν σε αυξήσεις στις νέες εντάξεις περιοχών, όπως διαβάσατε παραπάνω.