Αγωνία για το τέλος διαμονής: Το μέτρο που “σκοτώνει” τον τουρισμό

Διευκρινίσεις για το τέλος διαμονής αλλά και για το ποιους θα επιβαρύνει ο νέος φόρος, ο οποίος ισχύει από την αρχή του έτους,

δίνει η φορολογική διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξής του. Ενα νέο τέλος, το οποίο υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε αφίξεις τουριστών. Ο φόρος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση των δωματίων ή των διαμερισμάτων που διατίθενται από τα τουριστικά καταλύματα ως εξής:

α. Στα ξενοδοχεία: 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3,00 ευρώ, 5 αστέρων 4,00 ευρώ.

β. Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 ευρώ.

Το περιεχόμενο του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

• Ημερομηνία έκδοσης – επωνυμία – διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης.

• Ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται.

• Ημερομηνίες που αφορά η διαμονή.

• Συνολική επιβάρυνση με φόρο διαμονής.

• Αριθμός και ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που έχει ήδη εκδοθεί για την παροχή υπηρεσιών διαμονής.

Ο φόρος διαμονής αποδίδεται στο Δημόσιο από τα υπόχρεα τουριστικά καταλύματα με δηλώσεις που υποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης απόδοσης φόρου διαμονής. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει οι υπόχρεες επιχειρήσεις να καταχωρίζουν το σύνολο του φόρου διαμονής, και θα υποβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης των «ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης φόρου διαμονής».

Στην περίπτωση που από τις υπόχρεες επιχειρήσεις παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονής επιβάλλεται ολόκληρος ο φόρος διαμονής προς τον χρήστη του καταλύματος.

Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται ολόκληρος ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη.

Στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Στις περιπτώσεις που τα τουριστικά καταλύματα διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (τύπου Airbnb κλπ.) και παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων, οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής.

(kathimerini)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί