Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:
• Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων είναι ψηφιοποιημένες.
• Οι δηλώσεις εισοδήματος είναι προσυμπληρωμένες και για πάνω από το 20% αυτών ο φόρος προϋπολογίζεται, δίνοντας στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τι θα πληρώσουν. «Αν δεν θέλουν να υποβάλουν τη δήλωση, την υποβάλλουμε εμείς στο τέλος της καθορισμένης προθεσμίας».
• Οι δηλώσεις ΦΠΑ προσυμπληρώνονται με δεδομένα από το myDATA.
• Το ίδιο ισχύει από το 2021 και για τους φόρους στις συναλλαγές ακινήτων: Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ φόρων που βεβαιώθηκαν ψηφιακά.
• Πριν από μερικές μέρες, ψηφιοποιήθηκε το πρώην τέλος χαρτοσήμου, το οποίο εξελίχθηκε σε ψηφιακό τέλος συναλλαγών.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στο myAADE app, την ψηφιακή, δηλαδή, εφαρμογή για κινητές συσκευές, η οποία επιτρέπει στους φορολογούμενους να διαχειρίζονται τις φορολογικές τους πληρωμές και να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, ενώ, πλέον, η ΑΑΔΕ δέχεται πληρωμές φόρων και από ξένες κάρτες.
«Γενικά, επενδύουμε σε πλήρως ψηφιακές υπηρεσίες. Δηλαδή, σε ψηφιακές διαδικασίες, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να πλοηγηθούν και να ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του προσωπικού μας. Και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην παροχή υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους».
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο myDATA, χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα στην Ελλάδα», που χρησιμοποιούν σήμερα 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις, έχοντας εκδώσει 11 δισεκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε συναλλαγές 3,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο διοικήτης της ΑΑΔΕ την χαρακτήρισε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες και σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανίχνευση προβλημάτων συμμόρφωσης έως και την αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών, επιτρέποντας στους ελεγκτές να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο.
«Η επακόλουθη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και η χρήση προβλεπτικών μοντέλων επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να μεταβεί σε ένα πιο ευέλικτο και στοχευμένο λειτουργικό μοντέλο, το οποίο καθοδηγείται από δεδομένα και ανάλυση κινδύνου», είπε ο κ. Πιτσιλής.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κινέζοι απελευθερώνουν ρομπότ δεινόσαυρους με τεχνητή νοημοσύνη! BINTEO
- Το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού..αλλά διχάζει, vid
- Κ. Δημογλίδου για Βορίζια: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρόνο χρειαστεί»
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάτω Τούμπα
- Aφιερωμένα στη σχέση της πόλης με τη θάλασσα τα εγκαίνια της έκθεσης «Thessaloniki Boat & Fishing Show»
- Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στην 44η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στην Αραβία
- Η Νιγηρία θα καλωσορίσει την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ισλαμιστών ανταρτών
- Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου κάλεσε τη Νότια Κορέα για συνεργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού
- Τραγικό θάνατο βρήκαν 2 φίλοι στη Φθιώτιδα: Σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε τροχαίο
- Βρετανία: Η χθεσινή επίθεση με μαχαίρι σε τρένο δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση









