Ναι μεν η Ελλάδα είναι για μία ακόμη χρονιά νούμερο ένα προορισμός για ναυλώσεις μεγάλων σκαφών αναψυχής, με μερίδιο επί της διεθνούς αγοράς της τάξης του 26%, πλην όμως ο λόγος γι’ αυτό είναι πως αυτές οι θαλαμηγοί καταβάλλουν -και αν…- ψιχία στο ελληνικό Δημόσιο.
Φόρος προστιθέμενης αξίας επί των ναύλων, τέλη ελλιμενισμού και αγκυροβόλησης είναι αθροιστικά σαφώς υψηλότερα στις ανταγωνιστικές χώρες της Μεσογείου και κυρίως εισπράττονται, ενώ στην Ελλάδα ακόμα και υποτυπώδεις χρεώσεις, όπως για παράδειγμα 30 ευρώ την ημέρα για ελλιμενισμό σκάφους 90 μέτρων σε μαρίνα της Πελοποννήσου, ενίοτε δεν εισπράττονται.
Επιπλέον στο εξωτερικό η αγκυροβόληση (αρόδο), για παράδειγμα στη Σαρδηνία, για ένα σκάφος 50 μέτρων χρεώνεται με 400 ευρώ την ημέρα τη χαμηλή περίοδο και με 800 ευρώ την υψηλή. Αντίστοιχα στην Κροατία το κόστος αυτό για ένα τέτοιο yacht είναι 420 ευρώ.
Στην Ελλάδα, όμως, η αγκυροβόληση είναι πρακτικά ανεξέλεγκτη και δωρεάν. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές ή beach bar, που χρεώνουν αδρά το δέσιμο σκαφών στα ρεμέτζα που έχουν ποντίσει ή στις βραχώδεις ακτές μπροστά τους, χωρίς βέβαια τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στο Δημόσιο.
Λιμενικά ταμεία – φαντάσματα, έλλειψη από μαρίνες, πολυνομία, γραφειοκρατία δημιουργούν γκρίζες ζώνες στις οποίες συχνά δυσκολεύεται να λειτουργήσει το Λιμενικό Σώμα, ενώ οι κάθε λογής επιτήδειοι βρίσκουν χώρο για να ασυδοτήσουν και οι καλοπροαίρετοι να αγανακτήσουν.
kathimerini/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέο σόου Τραμπ! Τώρα μιλάει για… εκεχειρία: «Θα γυρίσουμε το Ιράν στη λίθινη εποχή»
- Η Ρωσία λέει «όχι» σε πασχαλινή κατάπαυση πυρός
- Μαρινάκης: Τέλος στη χρόνια ομηρία των περιφερειακών σταθμών
- Βουλγαρία: Το Ιράν μας προειδοποίησε να μην επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βουλγαρικά αεροδρόμια
- Παγκόσμιο τσίρκο! Αυτούς τους… “ηγέτες” έχουν τα κράτη, vid
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είναι μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη η αποπομπή υπουργών και υφυπουργών»
- Οι Ρώσοι μίλησαν για τον «ξεχασμένο» πόλεμο της Ουκρανίας: «Πάρε την απόφαση», λένε στον Ζελένσκι
- Βρετανός πρωθυπουργός: Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο της Μ. Ανατολής
- Τραμπ: Εξετάζω σοβαρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ
- Μήνυμα του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων στην Αττική









