Βουλευτής ζητάει να απαγορευτούν οι επισκέψεις μαθητών σε ζωολογικούς κήπους

Απαγόρευση επισκέψεων μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και σε άλλους παρόμοιους χώρους,

ζητάει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Στις 25 Ιουνίου ημέρα Σάββατο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι υπεύθυνοι του “πάρκου” σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αρσενικό χιμπατζή που τόλμησε να αποδράσει από το κλουβί του.

Στην συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν ξανασυμβεί ανάλογα περιστατικά όπως το 2018 που θανατώθηκαν δυο τζάγκουαρ, το 2022 όταν κατέρρευσε οροφή με αποτέλεσμα να φύγουν 40 εξωτικά πουλιά, ενώ στο δελφινάριο έχουν βρει τον θάνατο 6 δελφίνια», αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει ότι «η ελληνίδα κτηνίατρος δρ. Άννα Κατωγυρίτη, συνεργάτιδα της διάσημης δρ. Τζέιν Γκούντολ (η οποία επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, μέσα από την έρευνά της για τις συμπεριφορές των άγριων χιμπαντζήδων στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας) μίλησε για το πόσο αντιεκπαιδευτικό είναι να πηγαίνει η Πολιτεία τα παιδιά σε χώρους βασανισμού των ζώων, καθώς και το πόσο μη ηθική είναι η στάση να στερείς από τα άγρια ζώα το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ελευθερία τους καθώς και το να ζουν στα μέρη, όπου ο άνθρωπος και όχι η Φύση καθόρισε».

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Αρσένης επικαλείται και το περιεχόμενο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, προς το υπουργείο Παιδείας, στην οποία επισημαίνει ότι «εγείρονται δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και παράμετροι, που η Πολιτεία δεν επιτρέπεται πλέον να μην τα λάβει υπόψη της. Το ένα είναι η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες του πάρκου, ενηλίκων και παιδιών, παρά τα όποια μέτρα ανακοινωθούν, ότι το πάρκο θα πάρει, όπως μέτρα ελήφθησαν και το 2019 αλλά δεν απέτρεψαν το τελευταίο συμβάν, που εκτός από το ζώο θα μπορούσε να είναι μοιραίο και για κάποιον επισκέπτη.

Το δεύτερο ζήτημα, που εγείρεται είναι ηθικής τάξης. Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται, ενώ αντίθετα ο “νοήμων” άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας. Τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα – δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος. Ευελπιστώντας ότι θα κάνετε δεκτό το αίτημα για απαγόρευση των “εκπαιδευτικών” εκδρομών και όχι παρότρυνση προς τους εκπαιδευτικούς να μην οργανώνουν τέτοιες επισκέψεις».

«Η αιχμαλωσία δεν είναι εκπαιδευτικό θέαμα», τονίζει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και καλεί την υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τη Βουλή αν θα απαγορεύσει τις επισκέψεις μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και σε άλλους παρόμοιους χώρους.

(απ-μπε – φωτο:pixabay)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί