«Βαρίδι» 300 ευρώ τον μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τρόφιμα και ενέργεια

Οι τιμές θα δοκιμάσουν τις αντοχές των νοικοκυριών.

Τον Μάρτιο θα χρειαστεί να διαθέσουμε έναν ολόκληρο κατώτατο μισθό -πάνω από 600 ευρώ- για να αγοράσουμε 200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, 400 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος και 100 λίτρα βενζίνης.

Πέρυσι τον Μάρτιο, για τις ίδιες ακριβώς ποσότητες, χρειαζόμασταν 380 ευρώ. Δηλαδή, η μηνιαία ζημιά με τα σημερινά δεδομένα -τα οποία μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα μέσα στα επόμενα 24ωρα- υπερβαίνει πλέον τα 220 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Από εκεί και πέρα, το πόσο δυσβάστακτο είναι αυτό το ποσό, εξαρτάται από το εισόδημα του νοικοκυριού. Στα 1.000 ευρώ, μιλάμε για απώλεια μηνιαίου εισοδήματος άνω του 20%, στα 2.000 ευρώ πάνω από 10% κ.ο.κ. Αυτή είναι, με απλά μαθηματικά και η αποτύπωση της ζημιάς που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή λόγω τροφίμων. Είναι δεδομένο ότι ο λογαριασμός του supermarket για τον μήνα που διανύουμε θα είναι κατά 30-40 ευρώ μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά; Ότι από τα προϊόντα που αναφέρθηκαν, ελάχιστα είναι τα περιθώρια μείωσης της κατανάλωσης. Μια πιθανή «στροφή» στα μέσα μεταφοράς τώρα που η πανδημία δείχνει να υποχωρεί είναι μια πιθανή λύση για να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης. Το ρεύμα όμως, δεν μπορεί εύκολα να πέσει κάτω από τις 300-400 κιλοβατώρες τον μήνα ενώ το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση τροφίμων.

Οι τιμές θα δοκιμάσουν τις αντοχές των νοικοκυριών. Και όσο περισσότερο παραταθεί η κρίση, τόσο περισσότερο θα εξαντλούνται οι αντοχές, κάτι που θα αποτυπωθεί με αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων αλλά και μείωση της κατανάλωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενεργειακή κρίση κρατά ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι διανύουμε τον 8ο μήνα ο οποίος είναι -μέχρι στιγμής- και ο χειρότερος. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση.

Με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 310 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί αύξηση της επιδότησης καθώς η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής προκαλεί επιβάρυνση 130 ευρώ για 400 κιλοβατώρες. Αν η επιδότηση μείνει στα 40 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με τα υπόλοιπα 90 ευρώ.

Από την άλλη, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα αφορά μόνο στα πιο φτωχά νοικοκυριά. Εκεί αναγκαστικά θα πέσει και το βάρος από την κυβέρνηση. Στο να ενισχυθούν οι φτωχότεροι οι οποίοι δεν θα μπορούν να σηκώσουν την πρόσθετη επιβάρυνση των 300 ευρώ τον μήνα.

moneyreview/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί