“Βάλτωσε” το πρόγραμμα εμβολιασμού: Σε 32 περιοχές δεν έγινε την Κυριακή ούτε 1 εμβολιασμός- “Λουκέτο” στο Εμβολιαστικό της Πάτρας

Την περασμένη Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου δεν έγινε κανένας εμβολιασμός σε 32 περιοχές της χώρας - Κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα.

“Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες”, σημείωνε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Και είχε λόγους που ήταν απαισιόδοξος.

Ήταν η ημέρα που δεν έγινε ούτε ένας εμβολιασμός σε 32 περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιά και στην περιφέρεια.

Το φαινόμενο του μικρού αριθμού εμβολιασμών τις Κυριακές δεν είναι πρωτοφανές. Αντιθέτως, είναι σύνηθες. Ωστόσο, σε μια περίοδο που δίνεται μάχη ώστε να επιτευχθεί η ανοσία ενόψει του χειμώνα, αλλά και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το “μηδέν” που αναγράφεται στους πίνακες εμβολιασμών ανησυχεί. Κυρίως όμως, περιγράφει χαρακτηριστικά το πρόβλημα της γενικότερης κάμψης στους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή (5 Σεπτεμβρίου) δεν έγινε κανένας εμβολιασμός σε Ηλεία, Καβάλα, Ημαθία, Καρδίτσα, Λέσβο, Λακωνία, Δράμα, Αρκαδία, Κιλκίς, Θεσπρωτία, Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Σάμο, Φωκίδα, Κάλυμνο, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Λήμνο, Θάσο, Μήλο, Σποράδες, Ευρυτανία, Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κύθνο και Ιθάκη. Στην υπόλοιπη χώρα, οι εμβολιασμοί κινήθηκαν στα συνήθη μεγέθη.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας “αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί”.

Κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν την ίδια στιγμή περιοχές που σημειώνουν “χαμηλές πτήσεις” στους εμβολιασμούς, όπως είναι η Πάτρα, στην οποία σύμφωνα με το best. gr, κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Νότιο λιμάνι και αυτό λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος των κατοίκων της Πάτρας να εμβολιαστούν.

Δημοσίευμα της εφημερίδας η “Γνώμη” αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να παραταθεί η λειτουργία του, πλέον στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου κλείνονται τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς, το μήνυμα που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι αναφέρει: “Δεν βρέθηκε διαθέσιμο ραντεβού για την 1η δόση σε αυτό το κέντρο. Παρακαλώ επιλέξτε άλλο κέντρο”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι στρατεύσιμοι που είχαν αποσπασθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του, επιστρέφουν σταδιακά στις μονάδες που υπηρετούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει πρόβλημα με τους αντιεμβολιαστές

Το πρόβλημα με τους εμβολιασμούς λόγω της προπαγάνδας των αντιεμβολιατών, αναγνώρισε- μιλώντας το πρωί στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον εμβολιασμό των μαθητών- και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γνωρίζουμε πια από δεδομένα τα οποία έχουμε ότι οι γενικότερες εκστρατείες ενημέρωσης έχουν πιστεύω σε έναν μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τη δυναμική τους. Ο,τι έχουμε να πούμε το έχουμε πει γύρω από το θέμα της πανδημίας, είπε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός.

Τα εμβόλια συνολικά είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα- δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο Covid- αναφέρομαι συνολικά στά εμβόλια. Αν και φοβάμαι ότι τους τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί.

Τα στοιχεία των εμβολιασμών στην Αχαΐα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Αχαϊα, που είχαν αναρτηθεί έως το βράδυ του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου, η εικόνα ήταν η εξής:

-Συνολικός αριθμός εμβολιασμών: 311.088 (+ 735 προγραμματισμένοι για το Σάββατο)

-Εμβολιασμένοι με την 1η δόση: 165.570 (+526 προγραμματισμένοι για το Σάββατο)

-Πλήρως εμβολιασμένοι: 154.594 (+270 προγραμματισμένοι για το Σάββατο)

(thetoc. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί