«H γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ τα συμπαρασύρουν όλα -παραγωγή, βιομηχανικά προϊόντα, πετρελαιοειδή και τα υποπαράγωγά τους, τρόφιμα, τα εισιτήρια- όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο OPEN, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου έως και 10% μέσα σε λίγα 24ωρα, εντείνει τον διεθνή προβληματισμό για τις μεταφορές και τις τιμές των προϊόντων.
«Με ανησυχεί πολύ η κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διεθνή σκακιέρα γίνεται μια προσπάθεια. Το Ισραήλ αισθάνεται ότι απειλείται – απειλείται η ύπαρξή του από το καθεστώς των Μουλάδων στο Ιράν. Δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και στη στρατιωτική ηγετική ομάδα. Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι έχει προκριθεί και αλλαγή καθεστώτος. Δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση, όσο κι αν το ευχόμαστε. Αντιθέτως, βλέπουμε καθαρές πολεμικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Η απειλή που διατυπώνεται από το καθεστώς στο Ιράν απέναντι στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, είναι ευθεία και σοβαρή» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Για τους Έλληνες που είτε εργάζονται, είτε αυτό το διάστημα βρίσκονται ως επισκέπτες στο Ισραήλ -και ενδεχομένως και στο Ιράν- ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια, βάσει της εξέλιξης των επιχειρήσεων. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν αποστείλει, ήδη, τρία ειδικά σήματα με σαφείς οδηγίες στα πλοία με ελληνική σημαία ή σε ελληνόκτητα πλοία που βρίσκονται εντός ή γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, επισημαίνοντας ότι «πάνω από όλα είναι η προστασία των ναυτικών μας και των πλοίων μας».
Σχετικά με την ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι η εντολή για διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό και αφορά όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν παρατηρείται προς το παρόν αποκλιμάκωση».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τσέχικο Τεχνικό Πανεπιστήμιο: Αυτή είναι η πρώτη σχολή μηχανικών στον κόσμο που ιδρύθηκε πριν από 300 χρόνια
- Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο “μικροσκόπιο” της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
- “Θέλω απλά να πάρω τη μπάλα” – To ξεκαρδιστικό βίντεο σκύλου με γάτα
- Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων
- Δείτε τι φέρνουν αφού φρόντισαν να «μαντρώσουν» τους πάντες στα social media
- Ν. Δένδιας: Στηρίζουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που φέρουν με υπερηφάνεια το εθνόσημο
- Χαοτικό βίντεο με καλοριφέρ στη Νέα Υόρκη να εκτοξεύει βραστό νερό γίνεται viral
- Ουκρανός Ολυμπιονίκης αποκλείστηκε επειδή φόρεσε κράνος…με νεκρούς συμπατριώτες του
- Ζαχάροβα για Ζελένσκι: Είναι ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος
- Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών βίας σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΔΥΠΑ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΚΡΕΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΗ









